Dr. Mabuse – Der Spieler – Fritz Lang – 1922


tumblr_mk81uk8XiY1rfvzaao1_1280”The last sense of crime is to build a domination of crime. Builded on the ideale of a world which is sentenced to the downfall. A condition of complete unsaftey and anarchy. When mankind is controlled by the terror of crime, is haunted by dread and appall, then there’s the domination of crime”

Cel mai complet film din toate timpurile! De ce?! pentru că are de toate… Spionaj economic, manipulare a pieței bursiere, cocaină, terorism, magie neagră, crime, șantaj, răpiri, mister, cartofori, telepatie, psihanaliză, falsificare de bani și în final o luptă armată pe cinste! Cred că l-am văzut și revăzut în totalitate într-o lună de zile (explicabil… dacă filmul are peste 4 ore!). 6a00e5523026f588340120a6a65714970c-800wi

Rezumat? Glumiți… filmul e un fel de 1001 de Nopți pentru adulți (cam asta era distracție la mustăcioșii noștri străbunici…).

Toată povestea e centrată în jurul lui Mabuse (autointitulat doctor în psihiatrie). Mabuse (Rudolf Klein-Rogge) e un personaj total – hipnotizator, abil manipulator, trișor, se folosește de deghizări pentru a da viață multiplelor sale fețe criminale. Singurul său oponent este procurorul general Von Wenk (Bernhard Goetzke).  Dr. Mabuse, der Spieler (cinema 1922Mabuse manipulează prețurile la platină, bumbac și cacao (sic!), câștigă averi la poker folosind abilități de hipnotizator (Tsi-Nan-Fu) și stăpânește o tiparniță de bani falși cu care inundă piața. În urma sa Mabuse lasă doar faliment, decepții și cadavre – iar după un ultim atentat la viața lui Wenk – pe care-l hipnotizează pentru a se sinucide, ticălosul cade în propria capcană – ajunge prizonier în propria catacombă unde este nevoit să-și trăiască ultimele clipe de sănătate mintală și libertate alături de orbii pe care-i ținea prizonieri pentru a falsifica bancnote! b640x600

Filmul e interesant  pentru istoria filmului – Europa avea nevoie de o poveste și de un bau-bau, iar Mabuse e primul villain adevărat! – un alter- ego al profesorului Moriarty, un Mesmer sau Balsamo-Cagliostro al complicatului început de secol XX și un deschizător de drum pentru miturile cinematice ale unor Frankenstein, Dracula sau Fantomas. Personajele malefice din 007 – Le Chifre sau Blofeld îi datorează lui Fleming tot atât căt îi datorează lui Fritz Lang. Regizorul e nemilos cu personajele și rezultatul este pe măsură – nu avem parte doar de obișnuitul joc „catch-me-if-you-can”, de lupta dintre bine și rău, de melodrama obligatorie, bla-bla… Deși simplist ca filmare și montaj, filmul abundă de idei și subiecte, simboluri și exuberante găselnițe! Și culmea e chiar schimbul de replici ce urmează – „What is your attitude toward Expressionism, Doctor?” „A mere pastime, but then again, everything today is pastime.” 

Verdict 9/10* (Un adevarat tur de forță! Lang irosește material pentru cel puțin 5 filme. Scenele  și personajele vor fi reluate cu „grație” peste ani în filme ca The Wizard Of Oz, The 39 Steps, Scarface sau The Usual Suspects)

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Adventure, ArtHouse, Black & White, Clasic, Crime, Criterion, Cult, Drama, European, Mistery, Noir, Revenge, Romance, Sick & Twisted, Silent, Thriller. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Dr. Mabuse – Der Spieler – Fritz Lang – 1922

  1. Pingback: Love Exposure – 2008 – Sion Sono | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s