La Migliore Offerta – Giuseppe Tornatore – 2013


la_migliore_offerta_ver3_xlgÎntr-un 2013 mai degrabă secetos… era și timpul pentru un film decent – o poveste solidă, personaje bine definite, cu o poveste de dragoste imposibilă, studiu psihologic decent și un thriller perfect balansat până în final!

Cam asta e descrierea pe scurt a ultimului film semnat Giuseppe Tornatore (auteur  printre altele al melodramaticelor Malena, Cinema Paradiso sau Legend of 1900).

video-recensione-la-migliore-offerta-12938Virgil Oldman (Geoffrey Rush) este un personaj complex – de meserie expert evaluator, critic și istoric de arta, celibatar, plin de fobii și excentrice fixații. Hobby-ul sau (secretul sau „murdar”…) este colecționarea de portrete feminine, picturi obținute prin manipularea abilă a licitațiilor al căror maestru de ceremonii era. Complicele sau este un bătrân pictor – un blajin și răbdător companion, talentat dar fără sclipirea unică a geniului (Donald Sutherland). Aparent un banal art-movie la inceput, filmul se complică odată cu intrarea in scenă a unei misterioase voci feminine – Claire Ibbetson (Sylvia Hoeks)  , aparent moștenitoarea unei uriașe reședințeDeși tulburat, furios și frustrat la început, Virgil e totuși fascinat de incapacitatea tinerei de a relaționă față în față – devenită agorafobică probabil din cauza unui șoc suferit în adolescenta. Virgil e prins de nas, șantajat discret și manipulat de suferinda si capricioasa Claire… e ca un adolescent aflat in fata primei femei. Tot ce poate face e să ceara „consilierea” unui tanar „repara-tot” (Jim Sturgess), un libertin Casanova de oraș. Împreună vor încerca să găsească piesele unui misterios roboțel – android din sec XVII( !?), atât de valoros încât spiritul critic „încercat” al experimentatului Virgil clacheazăjim-sturgess-alle-prese-con-una-strana-invenzione-in-una-scena-del-film-la-migliore-offerta-di-giuse-262473

Într-un final imprevizibil și funambulesc, dezastrul îl lovește pe atent frăgezitul Virgil – maestrul combinațiilor și însuși supremul colecționar.

Oricum… dacă v-a plăcut Hugo (Martin Scorsese…), The Best Offer nu e departe valoric. Interesant este trecerea lui Tornatore de la dramele pseudobiografice la nivelul superior al genului heist thriller – arthouse, utilizand dibace simbolismul fetisist, pseudo-erotic sau puzzle-uri psihanalitice complexe. O timidă încercare de apropiere de atmosfera unor Welles, Lynch, von Trier sau Arronofsky eșuează nu din cauza scenariului, personajelor sau scenografiei (excepționale…) ci pur și simplu din motive de pedigree artistic… Tornatore e matur, filmează altceva, după propriul sau stil meta-melodramatic, oarecum marcă înregistrată, filmul fiind o încercare de a reveni la succesul avut cu Una pura formalità (1994)2012-12-ipad-557-0

Verdict 8/10* (++++ Muzica lui Ennio Morricone – – – –Sylvia Hoeks – Claire e total pe dinafară… nu are deloc lipici, magnetism, alea-alea… nu se leagă deloc de poveste).

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în ArtHouse, Drama, European, Mistery, Noir, Romance, Sick & Twisted, Thriller și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s