The Stunt Man – Richard Rush – 1980 – Adio Peter O’Toole


1_2_stuntman_poster_mainUn film uitat, obscur și oarecum ciudat – „tras” în contracurentul Hollywoodian, o parodie suprarealistă  si un pariu riscant făcut de regizorul Richard Rush (mâna sus dacă a auzit cineva de el!). Filmul e complex și greu de inclus într-un gen anume – e ca un organism modificat ce se adaptează cameleonic și e o continuă sarabandă febrilă amestecând umorul negru, absurdul, drama pericolul și frica…

stunt-man_610După un început gen „veteranul traumatizat de război cu probleme de adaptare” (I Am A Fugitive From A Chain Gang, Coming Home, Rambo, Taxi Driver...)  regizorul „bagă” material: un thriller delirant în care fugarul Cameron (Steve Railsback) cade victima abuzurilor psihopatului regizor Eli Cross (Peter O’Toole) și echipei sale de zgomote, fum și efecte speciale… Pactul cu „diavolul” Eli îl face pe Cameron ostatic la propriu (devenind înlocuitorul unui cascador ce murise în timpul filmărilor…) iar adrenalina, curiozitatea și calitățile fizice îl fac să reușească  incredibile cascade. Cameron e „prins de nas” într-o relație amoroasa cu Nina Franklin (Barbara Hershey), amanta lui Eli și demarcația fragila dintre ficțiune și realitate (e un film în film…) începe sa-mi joace feste. Amestecul de santaj, manipulare si pericol face bine filmului – burlescul este amestecat cu erotismul, absurdul cu imposibilul iar autenticitatea personajelor il face pe Eli să-și frece mâinile de satisfacție.

MV5BMTMzNjU0MjI5N15BMl5BanBnXkFtZTcwNDkzMjkyMw@@._V1_SX640_SY720_Finalul ridica nivelul filmului… este peste orice așteptări. Cei trei încep sa „joace” – foarte fizic și emoțional în cazul lui Railsback și Hershey, iar O’Toole se autodepășește… este pe rând teatral, convingător, agresiv și nu în ultimul rând expresiv în rolul sau de „Creator” maniac ce nu lasă nimic la voia întâmplării.

Verdict 8/10*  (am rămas cu genul de insatisfacție… e o idee, poveste și acțiune fenomenală de film, dar parcă mai mergea ceva… Degeaba veți căuta nod în papura lui Railsback – e perfect în rolul sau și nu lasă sa se vadă școala de Actor’s Studio și deceniile de teatru la New York)

Eli Cross:How tall is King Kong?

Cameron:Three foot six and that’s what you’re gonna be if you don’t …”

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, ArtHouse, Bad Film, Clasic, Comedy, Crime, Cult, Guilty Pleasures, Noir, Parody, Romance, Sick & Twisted, Thriller. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s