Prisoners – 2013 – Denis Villeneuve


prisoners_ver9_xlgRăpitor (la propriu…), lung, chinuitor și plin de suspans. Încântarea si plăcerea vin de la revelația că Hugh Jackman (mai) știe să joace iar Jake Gyllenhaal s-a reinventat. Duelul celor doi eclipsează „obiectul muncii” – răpirea a două fetițe și tot deranjul ce a urmat… Nimeni nu e ceea ce pare, fiecare are ceva de ascuns, vina e copleșitoare. Rezultatul este un thriller psihologic provocator – regizorul țesând impecabil un eseu asupra fragilității umane și a moralității unui subiect aflat la limită. Cât de departe poți merge în a-ți face dreptate de unul singur?  Franklin Birch (Terrence Howard) este exact opusul lui Dover – e copleșit, resemnat și înfricoșat de faptul că-și poate murdări mâinile cu sângele unui nevinovat. Viola Davis – soția sa este o revelație în ciuda rolului episodic spre deosebire de over-actingul executat de Maria Bello.

Prisoners

Verdict 9/10* (filmul nu se ridică la nivelul unor „Gone Baby Gone”, „Silence Of The Lambs”, sau „Sporloos” – dar are ceva mai profund și mai uman – disoluția unei familii perfecte, atitudinea în fața inevitabilului – un tată luptă, altul e resemnat, o mamă renunță, alta se roagă. Răul e abisal și abstract – dar asta nu-l face mai puțin prezent și terifiant – aici e noutatea… niciodată nu am văzut un personaj negativ atât de bine disimulat printre simboluri și piste false – în primul rând impresia că am văzut un puzzle de personaje și idei reciclate din alte filme – avem pe rând Psycho – un fiu retardat  (Paul Dano într-o interpretare creepy!) și o mamă grijulie, Zodiac – detectivul tenace (Jake Gyllenhaal), o casă a ororilor, un fluier roșu. o catacombă, fanatism religios (pe invers… ca în Se7en) , răzbunare gory (I Saw The Devil …) și metamorfoza personajului Dover – Hugh Jackman (precum Daniel Day Lewis în There Will Be Blood…).

maxresdefault (1)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Crime, Horror, Mistery, Revenge, Sick & Twisted, Thriller. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Prisoners – 2013 – Denis Villeneuve

  1. Pingback: Nightcrawler – Dan Gilroy – 2014 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s