The Hunger Games II – 2013… Catching Fire


thehungergams-catchingfire-ukposterBlockbuster – fuck yeeah! Am „bifat” și a doua parte a ceea ce pare a fi începutul unei lungi povești. Dacă prima parte am ignorat-o, considerând că e doar o palidă copie a clasicului Battle Royale, curiozitatea m-a împins să văd continuarea poveștii – Catching Fire.

Motivat 100% – în afară de cea mai „hot” actriță a momentului – Jennifer Lawrence, distribuția a fost completată cu câțiva actori de prima mână…  Philip Seymour Hoffman, Jeffrey Wright,  Jena Malone, Amanda Plummer. Ei s-au adăugat celor din distribuția originală –  Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Lenny Kravitz, Stanley Tucci, Donald Sutherland și se părea că nu mai e nevoie decât de o poveste bună.Catching-Fire-catching-fire-movie-33836550-1280-673

Dezamăgirea a fost cumplită… o supă reîncălzită, scenariu infantil, replici insipide, acțiune greu credibilă. Cei ce au produs filmul ori sunt stupizi și ignoranți, ori abili manipulatori încercând să ofere un fel de Star Wars altoit cu Survivors. Rezultatul? Jenant… nu avem un villain adevărat – președintele Snow (Donald Sutherland) este un tiran rafinat dar plat și previzibil (o slabă copie a lui Darth Vader, sau un Stalin de catifea…) și din cauza ratingului (PG-13) se pierde oportunitatea de a respecta regula nr. 1 a filmului de acțiune/aventură :  „show, don’t tell”, nu este exploatat nici măcar potențialul romantic al unui „menage a trois”, rămânând doar cu vagi sugestii și promisiunea a ceea ce s-ar fi întâmplat dacă…

The-Hunger-Games-Catching-Fire-Stanley-Tucci-Jennifer-LawrenceOhoho! în schimb avem parte de mult uzata parabolă a Imperiului Decadent, contrastul violent între decadența, frivolitatea și lipsa de scrupule a clasei conducătoare și decenta suferință a nobilei clase „muncitoare”. În fine… dacă tot m-am pornit, să mai zic și despre construcția dezastruoasă a caracterelor „inamicilor” din ultimul joc al foamei… parcă totul este făcut pentru a crea un cult al personalității tinerei Katniss. Deviațiile standard ale scenariului și personajele adiacente sunt redundante și inutile – pur și simplu umplutură.

Unii vor spune… totul e grandios! ei aș… e o grandoare de mucava. Alții vor căuta adânci înțelesuri umaniste… eu nu văd decât o lipsă de respect a scenaristului/regizor și un hău, o prostie abisală și o lipsă de cultură a spectatorilor cărora li se adresează filmul (și au fost mulți… cinismul, lipsa de rigoare, auto-indulgența și nivelul artistic jenant și-au atins scopul – filmul a fost văzut de sute de milioane de spectatori!).

Succesul la public al filmului e dat de spălarea creierelor în decenii de către dezastruoasa cultură pop, de cultivarea obsesiilor, slăbiciunilor și anxietăților zilnice sau promovarea obsedantă a non-valorilor politice, celebrităților de reality show și hrănirea subconștientului maselor că revolta e bună… dar trebuie să stea cuminți dacă mai vor pâine și circ!

Verdict – 6/10* (Philip Seymour Hoffman, personajul lui Lenny Kravitz’ Cinna și luptătorul interpretat de Jeffrey Wright sunt micile compensații ale filmului, altminteri un ghiveci ieftin compilat din The Fifth Element, The Matrix, Cabin In The Woods, Star Wars sau Children Of Men )

Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Awards, TV, Shows, Sport, Etc..., Bad Film, Drama, Fantasy, Mistery, Revenge, Romance, Sci - fi, Thriller, Trash și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s