Martin Scorsese Presents – Caligula Of Wall Street!


_1385361437Un film dement! Ceea ce trebuia sa fie un CITIZEN KANE (ma rog … Citizen Belfort) pentru Scorsese s-a transformat intr-un film mai imoral decât Caligula lui Tinto Brass! Deși rudă îndepărtată cu Wall Street (Oliver Stone…1988) sau cu mai recentele The Company Men și Margin Call ,  The Wolf of Wall Street le face să arate ca niște biete povestioare Disney. Timp de trei ore (!) trebuie sa faci față unui limbaj (sute de shit, dick, fuck, cunt, ass, bitch, etc…) ce surclasează până și 99 Problems a lui Ice T, pe un fundal saturat de dolari, droguri, nuduri, prostituate, homalăi, pitici și animale, precum La Dolce Vita remixat pe fast-forward de Michael Bay, rezultatul fiind un balet absurd a la Clockwork Orange.

The.Wolf.of.Wall.Street.2013.DVDScr.x264-HaM_20-26-24_Păi unde mai este Martin Scorsese?! Cea mai mare provocare este să scape filmul de eticheta de „vehicul stelar” pentru Leonardo Di Caprio. Jocul sau este pur și simplu excesiv, intoxicant și vampirizează la propriu fiecare scenă. Sincer să fiu, nu sunt un fan Di Caprio și mai rezist încă uriașei mașinațiuni de promovare cultului personalității.

Margot-Robbie-Topless-In-Lingerie-For-The-Wolf-Of-Wall-Street-05-1200x900Ceea ce mai contează in film: bomba Margot Robbie, soundtrackul eclectic (Charles Mingus, Cannonball Adderley, Howlin’ Wolf, John Lee Hooker alături de Foo Fighters, Allen Touissant, Umberto Tozzi, Plastic Bertrand…), castingul stelar – și nu exagerez… chiar și cei cu roluri mici transpiră la propriu talent, haioasele dialoguri cacofonice (® Marty) neaoșe și deocheate auto-parodiind Mean Streets sau Goodfellas. Mentiune speciala pentru agentul Denning – Kyle Chandler si pentru episodicul Rob Reiner!

leowolf

Povestea? Lupul de pe Wall Street e un Robin Hood ale cărui pasiuni mistuitoare sunt banii (luați deopotrivă de la bogați și săraci), sexul, opulența și drogurile. Trăiește grandios – ca un adevărat Midas ce transforma “rahatul” în aur. Prăbușirea e doar o problemă de timp și în ciuda pompării cu simpatie nu am ajuns să simt nimic pentru Belfort – nici admirație, nici scârbă, ci doar o mare jenă…

Dacă s-ar fi făcut acum 2, 3 decenii filmul ar fi fost paradoxal “munitie de razboi” în războiul propagandistic dus de KGB împotriva “putredului capitalism” de pe Wall Street! Ironic sau nu, filmul este (paradoxal și neintenționat…) o odă adusa lăcomiei (greed is good…) și un fin mișto la adresa frauduloșilor frustrați ce au parvenit în demenții ani ai dereglementării financiare.

Verdict 7/10* (filmul e ca o prăbușire în gol – și nu te avertizează nimeni să-ți iei parașută! este un delir de scene memorabile, stridente, ridicole sau inepte. Probabil am îmbătrânit – am rămas fan disperat al vechiului Scorsese – ce vină am că-mi plac After Hours, Taxi Driver sau Raging Bull?! Cu siguranță nu-l voi mai revedea…)

censor1-600x400

P.S. – mă repet – nu e film de familie!

tumblr_n04fohAbsy1qebry0o2_500

Acest articol a fost publicat în Awards, TV, Shows, Sport, Etc..., Biography, Breastploitation, Comedy, Drama, Parody, Romance și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Martin Scorsese Presents – Caligula Of Wall Street!

  1. Pingback: Dallas Buyers Club – 2013 – Jean Marc Vallee | Jurnal de filme – Cinemageddon!

  2. Pingback: Spring Breakers – 2012 – Harmony Korine | Jurnal de filme – Cinemageddon!

  3. Pingback: The Apartment – Billy Wilder – 1960 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s