Her – Spike Jonze – 2013 ★★★★★★★★★★


herMulțumesc Spike Jonze! E cel mai frumos film despre nimic (dacă dragostea e un nimic…) pe care l-am văzut în ultimii ani. E original, amuzant, magic, serios dar și răscolitor, sincer și dureros. Joaquin Phoenix este Theodore – un fel de programator/designer ce-și trăiește zilele într-un viitor (nespecificat) vag utopic. Trăind el într-o minunată lume nouă, locuind în ditamai penthouse-ul, înconjurat de toate device-urile posibile, mai avea un singur of… era singur, vulnerabil și șovăitor.

H0Aici apare Samantha – un personaj non-uman, o voce a unui sistem de operare ce emula aproape perfect inteligența umană, dotat cu empatie, emoții, sensibilitate și cel mai important – avea capacitatea de a învăța continuu. Scarlett Johansson îi dă viață (mă rog…voce) Samanthei, în cea mai convingătoare prestație vocală pe care am întâlnit-o vreodată (nici măcar în animațiile Pixar/Disney…)

Her (1)Nu am să dezvălui nimic din „acțiune” pentru că pur și simplu nu are. Poveste de dragoste? e o poveste ce surclasează orice film romantic, (trilogia Before midnight/sunset/sunrise este ca siropul de tuse… să mă ierte Linklater!) filmul e impregnat de erotism, iar scenele „explicite”sau limbajul  îl colorează  fără a-l face obscen sau scabros.  Soundtrackul completează perfect atmosfera bizar/futuristă (pur și simplu nu-mi dau seama unde a fost filmat…), în care absurdul se amestecă subtil cu umorul. Nu poți să nu-l iubești pe  Theodore – e normal, devii primul său confident atunci când intri pur și simplu în intimitatea sa destul de inconfortabilă, stai pur și simplu peste umărul său și vezi ce scrie, auzi cum șoptește, contemplezi abisalele peisaje sau ciupești cu coada ochilor amănunte ce par să-i scape. M-a făcut fericit, m-a urcat și apoi m-a trântit… asurzitor. Nu e lucrul cel mai simplu să menții o relație cu o personalitate multiplă, copleșitoare și capricioasă.

Verdict 10/10* (A intrat în top 10 al anului 2013 și e clar unul din filmele pe care le voi revedea! Joaquin Phoenix este imens – o prestație perfectă cel puțin la nivelul celei din The Master! Amy Adams e de nerecunoscut – în bine – discretă și nuanțată, iar de Scarlett Johansson se va mai vorbi!)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, ArtHouse, Cult, Drama, Experimental, Fantasy, Guilty Pleasures, Romance, Sci - fi și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Her – Spike Jonze – 2013 ★★★★★★★★★★

  1. Pingback: OSCARS! – Tonight Is The Night ! | Jurnal de filme – Cinemageddon!

  2. Pingback: Lucy – Luc Besson – 2014 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s