Inside Llewyn Davis (2013) – Ethan Coen , Joel Coen


„What’d you say you played? Folk songs. Folk songs? I thought you said you was a musician?”

a-propc3b3sito-de-llewyn-davisFrații Coen se respectă… de data asta „obiectul” suferinței este trubadurul Llewyn Davis. Un film de la care nu aștepți prea multe (ha ha ha – ce mai poveste cu un folkist de acum 50 de ani?!), se transformă „miraculos” din dramă/triunghi amoros, într-o farsă „evreiească” gen Woody Allen, pentru a vira inexplicabil în genul musical patentat de Robert Altman cu Nashville. Dacă nu era destul, avem și o parte consistentă de road movie (traiască Jack Kerouac!!!), umor negru, cinism, suferință și depresie. url+++Melancolie, atmosfera „înghețată”, coloana sonoră impecabilă, (uriașul T Bone Burnett e sincer: „Inside Llewyn Davis? It’s the story of my life!”) filmarea perfectă, castingul impecabil : duetul Carey Mulligan (de nerecunoscut!) & Justin Timberlake (decent!), John Goodman este un jazzman  heroin-addict, însoțit de Garrett Hedlund ce pare că nu și-a mai schimbat hainele de la „On the Road” și ultimul pe lista Oscar Isaac – cine a mai auzit de el să ridice două degete… Acum sa mai zic de propria furie și frustrare?! Filmul nu a primit decât doua nominalizări la Oscar (categorii minore… sunet si imagine) și e mult mai bun decât A Serious Man – 2009, o altă bijuterie de film subestimată din păcate. Aaah! Era să uit de blestemata de pisică/motan pe nume Ulysses și de homerica hoinăreală a-la O Brother Where Art Thou pe care susnumitul Llewyn Davis o face în căutarea identității artistice.

inside-llewyn-davis-oscar-isaacVerdict 10/10* (frații Coen revin cu succes la genul de comedie existențial/filozofică patentată odată cu Barton Fink – artistul la ananghie, într-un moment nefericit și într-un loc nepotrivit…)

P.S. Normal că filmul intră în primele 10 filme din 2013! Scuza mea este că nu l-am văzut la timp… sper să mai am astfel de surprize!

Bonus:  „You’ve probably heard that one before. It’s not new and it never gets old and it’s a folk song.”

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în ArtHouse, Drama, Musical, Parody, Romance și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s