The Great Beauty (La Grande Bellezza) – 2013 – Paolo Sorrentino


“Travel makes the imagination work, the rest is just delusion and pain”


Schermata-2014-01-16-alle-15.25.01Hmmm… e greu de vorbit despre film – încă sunt sub „anestezie generala” – după cadoul nesperat primit odată cu  experiența cinematică, o aventură comparabilă cu cea a vizionarii clasicului La Dolce Vita (Fellini1960)!

Toni Servillo (echivalentul lui Marcello Mastroianni) îl interpretează pe acest italian – pe numele sau Jep Gambardella – wtf?! – nu râdeți – nu e mafiot, circar, băcan sau pantofar, e pur și simplu un jurnalist. Fost scriitor – faimos odată – scrisese o carte ce i-a asigurat celebritatea – în urma cu 40 de ani!

La-grande-bellezza-dal-film-IIPovestea? Privită prin ochii lui Jep nu are nimic special… doar o fabuloasă călătorie nocturnă, petreceri extravagante, locații superbe, muzică, situații absurde, personaje ciudate și ghinioane… Viata i se intersectează cu personaje tragicomice – ființe în derivă, disperate, confuze… Jep e senin, zâmbitor, altruist, curios, stări alternate cu amare constatări, întrebări fără răspuns, replici cinice sau contemplări tăcute.

gr2Cuvântul de ordine? Hedonism – în sunetul eclectic al corurilor îngerești sau al dezmățului disco (We No Speak Americano  Remix!), vin roșu, cocaină și botox (genială scena cu „dottore” care repara fetele căzute ale babelor…), interioare secrete, perspective incredibile ale Romei.

Personajele secundare ale acestei călătorii la capătul nopții (pentru a-l parafraza pe Louis-Ferdinand Celine)  sunt pe rând: o pitică (editorul sau), o stripteuză matură, o damă din înalta societate, o activistă de stângă, un scenarist ratat, o sosie a Maicii Tereza, un cardinal cam prost și o paletă largă de ratați și parașute…

GB-slider-3Cuvintele de ordine sunt: melancolie, sex, moarte, tristețe, goliciune, vidul sufletesc, insatisfacție… totul e atât de frumos, opulent, grațios, artistic și kitsch-os (fără a fi deranjant contrastul…) de parcă Hyeronimus Bosch ar fi pus mâna pe cameră și ar fi „tras” câteva cadre.

Verdict 10/10* ( La fel de bun ca Il Divo! – intră în top 10 al filmelor din 2013)

 

 

 

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Comedy, Cult, Drama, European, Fantasy, Guilty Pleasures, Parody, Romance și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la The Great Beauty (La Grande Bellezza) – 2013 – Paolo Sorrentino

  1. Pingback: OSCARS! – Tonight Is The Night ! | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s