George Stevens – Shane – 1953


„There’s no living with a killing. There’s no goin’ back from one. Right or wrong, it’s a brand… a brand sticks. There’s no goin’ back. Now you run on home to your mother and tell her… tell her everything’s alright. And there aren’t any more guns in the valley.” Dying Shane…

l-homme-des-vallees-perdues-affiche_300040_6803Când credeam că am văzut si epuizat toate  tipologiile și variațiile tematice de western, hop și cu filmul lui George Stevens – Shane!

Un western fără șerifi la ananghie( High Noon), outlaws pocăiți (Three Godfathers,  Man From The West), indieni (Searchers), sudiști, gringos, mexicani (Vera Cruz), jafuri (The Wild Bunch), vigilante/lynch mob ( The Ox Bow Incident), răzbunare (Last Train From Gun Hill), clanuri, cartofori, dueluri, femei fatale ( ălea cu Tombstone si cu fratii Earp…) fără spaghetti (eu le-am denumit pizza western…) sau comcării (Blazing Saddles). Păi ce avem noi aici?! Strainul…Shane (Alan Ladd echipat „standard” – in piele inzorzonată!)– un pistolar singuratic si misterios, o familie de fermieri – Joe Starrett (Van Heflin), Marian (Jean Arthur) si antipaticul pustan Joey (Brandon De Wilde), clanul de văcari Rykers… și un pistolar – „gun for hire” Wilson (Jack Palance! – omul în negru venit tocmai din Cheyenne) și o sumedenie de alți fermieri terorizați de Rykers pentru a-si abandona pământurile (bune evident doar pentru hoardele de bovine ale Rykers-ilor…).

shane-originalMorala (sau parabola…) este următoarea: ce fac oamenii buni, care respecta legea și au frica de Dumnezeu atunci când un „grup infracțional organizat” (cowboys ce traiesc după „vechiul cod” – noi vrem pământ!) le calcă în picioare drepturile în virtutea unui  „legi nescrise” – ceva de genul…primul venit primul servit.”Baronul” vrea tot pentru el si clanul sau si atunci cand intimidarea nu dă roade, trece la crime. Fermierilor nu le rămâne decât să-și abandoneze casele și să plece în bejenie pentru a scăpa cu viață.

LHomme-des-vallées-perduesSingurul ce i se poate opune este Shane – bun pistolar nu-i vorba, dar cam pacifist și atașat de Marian (soția fermierului la care-și găsise de lucru…), idolatrizat de pustiul celor doi și prins în următoarea dilemă : să-l lase pe Joe sa moară doar pentru a nu-l umili în fata familiei sale sau să facă dreptate cu arma sa? Shane este opusul unui personaj tipic a la John Wayne – nu are deloc anvergura și aura mitologică ce-l înconjura pe Wayne, fiind mai degrabă remarcabil pentru noblețe, fidelitate față de propriile principii și loialitate . Villain-ul interpretat de Jack Palance e static – mai degrabă o sperietoare, dar de fapt se vădește că e calculat, cinic și brutal – un maestru al războiului a cărui prezență în cadru este apăsată și amenințătoare în ciuda rolului episodic. Aaah… filmul e atipic – nu e o clasică desfășurare de împușcături (cum ar vrea unii…) ci o construcție tipică pentru George Stevens pentru care grandiosul peisaj din Wyoming devine un nesperat de bun actor, ajutat de o pseudo-romanță și un crescendo al eternei lupte dintre bine și rău. Esențial este contrastul dintre Edenul fermierilor și saloon-ul mizer (băcănie și hardware store…) unde-și aveau cuibul cei din clanul Rykers.

Verdict 8/10* (Departe de a fi convenționalul western de frontieră, Shane este arhetipal pentru eroul „muncit” de regrete, sfâșiat între morală și ego (puțin narcisist…), condamnat să facă the right thing  după un cod cel puțin ciudat – precum un cavaler alb sau ronin din alte vremuri. Esențial pentru Shane este trio-ul pseudo amoros de la ferma familiei Starrett – copilul  Brandon De Wilde și personajul sau putea să lipsească – e de compătimit, e lăudabil, e interesant ca studiu pentru psihologia minorilor – dar nu! pentru filmul lui Stevens e doar o diversiune de marketing și un adagiu nefericit – poate odată aș fi fost impresionat, dar acum nu… Mai trebuie să spun că pistolarul „bun” e îmbrăcat în alb și cel „rău” este îmbrăcat în negru?– sic!)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Childhood memories, Clasic, Crime, Drama, Revenge, Romance, Western și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s