About Time – 2013 – Richard Curtis


„It was the Titanic of play openings but with no survivors.No women, no children, not even Kate Winslet, all dead”

about_time_filmUn film lejer, relaxant, amuzant și schematic. Nu este acea comedie romantică „marca”Richard Curtis, nu e nici vreun sofisticat sci-fi (nu se obosește sa explice cu savantlâcuri cum se poate călători în timp, sau de ce e limitat doar la călătoria în trecut…). Tim (Domhnall Gleeson) afla la 21 de ani secretul familiei – tatăl său (Bill Nighy – din ce în ce mai bun cu trecerea în vârstă…) – un profesor pensionat ii explica pe scurt cum stă treaba cu această miraculoasă capacitate și limitările inerente (adică nu poți face chiar orice iți trece prin cap…). About TimeÎnarmat cu noul sau „secret”, Tim pleacă la Londra și „scapă” pentru o perioadă de familia sa ciudată (mama – ce seamănă cu Andy Warhol, sora Kit Kat – excentrică și nefuncțională și unchiul Desmond – un moșulică delicios de o stupiditate cosmică!).

1236332013118468Impresia că totul e reversibil, poate fi reparat și schimbat, îl face pe Tim un mic super erou – dar nu! acțiunile sale duc la consecințe greu de anticipat, încalcă tabu-uri elementare ale călătoriei în timp și paradoxal viața sa nu devine nici mai bună și nici mai satisfăcătoare. Povestea e ca un aspirator – acel irezistibil „du-te vino”, personajele bine construite, ironia fină, situațiile awkward (nașpa), farmecul discret al relației tată-fiu și tragismul dulce-amărui fac din filmul About Time un must see! Este interzis cinicilor, snobilor și dependenților de efecte speciale. Cu toate că m-am distrat de minune, umorul sau gag-urile nu au echivalent  cu nimic din ce a scris sau regizat Richard Curtis – e totuși omul din spatele serialelor de comedie de la BBC Blackadder și Mr. Bean. Cea mai reușită scenă – cea de la logodnă. Cea mai bună piesă din coloana sonoră –  obscurul italian Jimmy Fontana cu Il Mondo – îi surclasează pe Nick Cave, The Cure, The Killers! Aaahhh! era să uit! într-un rol secundar, dar esențial… apare și bestiala Margot Robbie! cum… nu știe nimeni cine e?! E singurul motiv ce m-a făcut să suport The Wolf of Wall Street până la capătul celor trei ore.
still-of-margot-robbie-in-about-time-(2013)-large-picture

Verdict – 8/10* – Cuminte, dar departe de a fi o poveste straightforward, About Time e dotat cu un soundtrack brit-pop decent, nu sparge barierele vizuale cu cine știe ce efecte speciale și e marketat perfect pentru ambele piețe – britanică și americană – Rachel McAdams continuă tradiția starului feminin american început cu  Andie MacDowellFour Weddings and a Funeral (1994), Julia Roberts – Notting Hill (1999) și Renée Zellweger – Bridget Jones’s Diary (2001). Asemănările cu filmul The Time Traveler’s Wife (tot cu Rachel McAdams) sunt minore… Morală sau înțelesuri ascunse?! nu prea – totul se reduce la relația tată –fiu, soț-soție și familie, este trendy, ironic, tragic, ușor predictibil și se bazează pe jocul fin al lui Nighy, mobilității cvasi-necunoscutului Gleeson (aduce cu tânărul Steve McQueen din The Blob!) și farmecul lui Rachel McAdams (pentru care trebuie consumată multă lămâie.. atât e de dulce).screen_shot_2013-05-14_at_4.28.19_pm_0

P.S. – cea mai tare replică? „I’m going to go into the bedroom and put on my new pajamas, and in a minute you can come in and take them off.”

Scăpări de neiertat (sic!): poante cu lesbiene și nu are actori negri – doar un amărât de indian (ce-i drept …patron!)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Comedy, Drama, European, Fantasy, Romance și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s