Nebraska – 2013 – Alexander Payne


I never knew the son of a bitch even wanted to be a millionaire! He should have thought about that years ago and worked for it!

nebraska-poster02America profundă – o incursiune chirurgicală în inima acelei Americi ascunse, uitată, prăfuită și parcă instalată definitiv în recesiune, depresie, alcoolism și resemnare. Mult mai crud, incomod și mai cinic decât melodramaticele Sideways și The Descendants, Nebraska caricaturizează și demitizează vulgarele clișee ale mid-westului american.

nebraska02Bătrânul Woody Grant (Bruce Dern) este un alcoolic octogenar  cu o idee fixă – vrea să încaseze un premiu iluzoriu de 1 milion de dolari. Ca un Don Quixote, el pleacă la drum cu îndărătnicie, fiind oprit de fiecare dată de poliție și returnat familiei. Cu toată opoziția familiei, fiul cel mic David (Will Forte) se hotărăște de a pleca la drum cu tatăl său.

Nebraska LandscapeCălătoria? Odisee, poezie pură, peisaje ce-ți taie respirația (alb-negru – uitasem să spun), imensitate, vid, nostalgie… unul din cele mai bune pasaje de road-movie (comparabil cu clasicul lui David Lynch – The Straight Story)

still-of-tim-driscoll,-will-forte-and-devin-ratray-in-nebraska-(2013)-large-picturePe drum se întâmplă multe chestii neplăcute – dar cele mai importante lucruri se întâmplă în orașul natal – acolo se va reuni toată familia (nici o asemănare cu August – Osage County) și cel mai important, se întâlnește cu fostul partener, adevărat nemesis – Ed Pegram (Stacy Keach ). Aici se dezlănțuie și se revarsă toate  frustrările – se spun adevărurile – Kate (June Squibb) soția lui Woody își apără cu înverșunare neajutoratul soț și reușește să-i apropie din nou pe cei doi fii. Sunt scene memorabile – de un umor absurd și sec – iar finalul mai restaurează câtuși de puțin speranța…

Verdict – 8/10* (remarcabilă prestația lui Bruce Dern  – comparația cu rolul lui Jack Nicholson din About Schmidt este inevitabilă)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Adventure, Black & White, Drama, Parody, Revenge și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Nebraska – 2013 – Alexander Payne

  1. Pingback: OSCARS! – Tonight Is The Night ! | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s