Ghost World – 2001 – Terry Zwigoff


-What’re you studying? You were always such a smart little girl.

– I’m taking a remedial high school art class for fuck-ups and retards…

Ghostworld2Probabil cea mai serioasă comedie și/sau neserioasă dramă a deceniului trecut. Păi să mă explic – nu e nimic mai serios decât bășcălia celor două două absolvente de liceu – Enid (Thora Birch) și Rebecca (Scarlett Johansson). Dacă despre viitorul lor habar nu au cum va fi sau ce vor face, măcar sunt puse pe glume proaste și farse. Total debusolate, ele tot se cred buricul pământului, deștepte, irezistibile și frumoase. Tot ce vor este independență (chiar dacă pentru asta trebuie să accepte slujbe de doi lei…) și eventual să închirieze un apartament împreună. Tot așteptând să se întâmple ceva tragic, macabru, vreun twist spre lumea tenebrelor (păi ce zice titlul?! – că e cu fantome – nu?!), am fost surprins de ce sunt în stare două adolescente plictisite –  eliberate  de stresul școlii, se introduc fără inhibiție în cele mai ciudate situații, acționând în total dispreț față de valori, bun simț și normalitate.
Enid-Seymour-in-Ghost-World-thora-birch-7175761-853-480Viața lor se schimbă atunci când subiectul farsei este Seymour (Steve Buscemi) – sarcastica și până atunci ostila Enid dezvoltă o fascinație pentru ciudatul bărbat de vârstă mijlocie, un colecționar avid de antichități și discuri vechi de vinil cu blues sau swing din anii 20. Rebecca se retrage treptat din acest trio (fiind o tipă mai monotonă și mai echilibrată…). Enid devine un fel de Cupidon pentru Seymour (By the end of this summer, you’re gonna be up to your neck in pussy!), rol pe care-l ratează inconștient, seducându-l din plictis și curiozitate. Urmează un thriller erotic-comic până la limita disperării – nu moare nimeni… dar sunt distruse câteva inimi, corectitudinea politică și tiparele de succes ale filmelor de gen… uitați de American Pie sau High Fidelity… e mai aproape de American Beauty sau Rushmore! ghost-world-2001-08-gÎn subplot apar câteva personaje excepționale: profesoara de arte a lui Enid (Illeana Douglas…) – un monument al feminismului dus până la absurd, un bătrân ce stă pe o bancă așteptând un autobuz pe o linie desființată, Josh (Brad Renfro) ciuca bătăii de joc pentru cele două și nu în ultimul rând Weird Al(Ezra Buzzington) – un obsedat de fitness și nunchaku!

Ghost-World-scarlett-johansson-23593183-852-480Verdict – 10/10* (Uitați-l pe Steve Buscemi din anii 90 – psihopatul de serviciu al deceniului! Este incredibil de convingător în rolul de geek, cu timbrul său nazal și figură de loser prăfuit. Puștoaicele joacă fabulos – o mențiune pentru Scarlett Johansson – aparent plată și imobilă, este ucigător de expresivă. Thora Birch? E cameleonică, vivace și dureros de reală!)

PS – Terry Zwigoff (autorul lui Bad Santa – 2003) e unul din acei regizori care ar trebui să facă mai multe filme – din păcate genul său de inteligență nu prea e apreciat de producători…)

Bonus$$$ : așa începe filmul – cu Enid ascultând o vechitură Bollywoodiană.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Adventure, ArtHouse, Comedy, Comics, Cult, Drama, Fantasy, Guilty Pleasures, Musical și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s