Bad, Bad Lieutenant! – Abel Ferrara – 1992


„We gotta come, so we can go. We gotta suck ourselves off. We gotta eat away at ourselves til there’s nothing left but appetite. We give, and give and give crazy.”

sdInuman, josnic și jenant. Am mai văzut polițiști corupți, dar nici unul nu mi-a creat atât disconfort ca personajul lui  Harvey Keitel.

Cât de jos poate ajunge o ființă umană, cum își pierde orice urmă de umanitate, rușine sau morală? Dacă e să ne luam după Abel Ferrara, acesta a „coborât” standardul „mean & evil” atât de jos încât orice altă comparație pălește.

vlcsnap-2014-02-21-18h20m38s221Imaginați-vă un tip de vârstă mijlocie care-și conduce copii la scoală (catolică…), după care se îmbată porcește, se droghează (în toate modurile închipuite),  pentru care ideea de romantic este orgia (curve fără număr) iar ideea de distracție este pariul pe meciuri de baseball – cu bani împrumutați și în cârdășie cu mafia. În fișa postului nu are arestarea criminalilor, sau amenzile de parcare ci extorcarea traficanților pentru a face rost de doza zilnică și de bani de pariuri. Filmul ar fi fost al naibii de amuzant și scandalos de atractiv dacă nu ar fi fost atât de sordid, amoral și cinic. Lipsit de umor, mergand la „rupere”, folosind toate nemerniciile posibile, Abel Ferrara reușește să facă  din „recuperarea” (revelație, pocăință, epifanie… nu știu cum sa-i spun!) lui BL  cea mai credibila și lipsită de sentimentalism răscumpărare de păcate.

primary_EB20080515ANSWERMAN85967122ARGreu de anticipat și chiar ridicol… dar declanșatorul „crizei” morale este un viol inept și violent (mai mult o anomică profanare pe lângă care scena breakin’ ‘n’ enterin’ – Singin’ In The Rain din A Clockwork Orange pare un clip de National Geografic). O măicuță este violată chiar în biserică, obiecte de cult sunt furate de doi adolescenți (marginali portoricani…), furia comunității va conduce probabil la capturarea și eventual linșarea simbolică a celor doi, dar BL are alte planuri (pe care nu am sa le spui… ca să nu stric plăcerea vizionarii).

Bad-Lieutenant-1992Am făcut imediat o comparație cu filmul lui Roland Joffé  în care Mendoza ( jucat de Robert De Niro) reușește oarecum răscumpărarea crimelor… dar nu! Abel Ferrara refuza compromisul, torturându-și fără milă eroul, altminteri un sado/masochist de toată jena… Lipsit de subtilitate, domnul Ferrara îl aduce și pe Iisus în poveste (într-unul din frisoanele inspiraționale ale lui BL) care-i aduce lumina și inspirația păcătosului căzut.

Ooooh… sa nu creadă cineva că ultima decizie a lui BL este mai strălucită sau inspirată decât ceea ce făcuse până atunci. Cu ultima resursa de absurd, refuzând orice clișeu, sau îndulcire a tonului, Abel Ferrara termina filmul distant, cu un cadru fix în care se întâmplă … mai vreți happy end?! urăsc happy end-urile!

Verdict 8/10* (este rolul vieții pentru Harvey Keitel – eclipsează toate rolurile avute… fie ca au fost în Mean Streets, Taxi Driver, Reservoir Dogs, Piano sau Pulp Fiction)

P.S. – nici o legătură cu filmul lui Werner Herzog – The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans  2009 (de altfel un film decent, în care Nicholas Cage joacă… la propriu!)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, ArtHouse, Bad Film, Cult, Drama, Guilty Pleasures, Masters Of Cinema, Noir, Sick & Twisted, Thriller, Trash. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s