One False Move – 1992 – Carl Franklin


You didn’t have the legal authority to fuck me when I was 17 years old… but that didn’t stop you, did it?

Original Cinema Quad Poster - Movie Film PostersUn crime thriller decent – etichetat nedrept ca B movie și pierdut total în obscuritatea anilor 90’, One False Move este un surprinzător și impredictibil road movie/police procedural situat stilistic la intersecția dintre “In Cold Blood” și “Fargo”. Doi foști pușcăriași – unul negru și unul alb însoțiți de o frumoasa mulatră (Cynda Williams) execută un întreg clan de traficanți de cocaină (torturați brutal, apoi împuscați și înjunghiați…). Asa „reușesc” să-și pună „fețele” pe toate faxurile politiei, pe televizoare și în ziare.

one-false-moveCe urmează? Planurile de viitor, împărțirea prăzii și prioritățile diferite îl separă pe instabilul trigger happy Ray (Billy Bob Thornton) de complicele sau  „Pluto” (Michael Beach) – un cuțitar cool și mult mai inteligent decât partenerul său. Cei doi sunt paranoici, nu-si intorc spatele nici pentru o clipă dar sunt trași pe sfoară de Fantasia – amanta lui Ray, o combinație de ingenuitate, sex-appeal și apetit pentru crimă comparabil cu al personajului lui Juliette Lewis din  Natural Born Killers. Prinși inevitabil într-un șir de infracțiuni, trioul este dat în urmărire în tot sudul tarii și pare că va fi doar o problemă de timp până vor fi prinși. Rutinații detectivi din L.A. –  Dud (Jim Metzler) și Earl (John McFeely) pleacă pe urmele celor trei după un pont primit de la șeriful local Dale „Hurricane” Dixon (Bill Paxton). Abrupt, povestea degenerează într-un noir cu arome sudiste, cu revelații incomode, minciuni, manipulări, conotații rasiale și frustrări înăbușite…

still-of-bill-paxton-in-one-false-move-(1992)-large-pictureFinalul? E tragic… shoot-out obligatoriu ca în vechile westerns, nu se termină prea favorabil pentru protagoniști trebuie sa repet din nou că… „i hate happy endings!!”

 Verdict 9/10* (Prins oarecum între Roger Corman și Sidney Lumet, filmul lui Carl Franklin e sensibil dar fără sentimentalisme, violent dar nestilizat și total lipsit de umor. Principalul merit este totuși consacrarea  și recunoașterea definitiva a lui Billy Bob Thornton ca actor și scenarist)

Acest articol a fost publicat în Action, Crime, Cult, Drama, Exploitation, Mistery, Noir, Romance, Sick & Twisted, Thriller, Western și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la One False Move – 1992 – Carl Franklin

  1. Pingback: A Simple Plan – Sam Raimi – 1998 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

  2. Pingback: Jim Mickle’s Cold in July – 2014 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s