The Art of the Steal – 2013 – Jonathan Sobol


“Without trust, you’ve got anarchy.”

the-art-of-the-steal-poster_newFantastic! E indiscutabil unul din cele mai bune filme ale anului trecut… e genul „ușurel” de heist comedy ( genul clasic … The Lavender Hill Mob, How To Steal A Million, Going in Style, etc). Chiar dacă elementele de bază sunt prezente (obiectul, locația, tehnologia, reușita, planul de fugă și sincronizarea perfectă, etc) acțiunea nu prea respectă structura consacrată a genului: în loc de plicticoasa introducere și pregătire a loviturii /asamblare a „trupei”, se trece direct la „lovitură”. Care merge perfect până când apare „neprevazutul”. Un salt temporal și-l găsim pe Crunch Calhoun (Kurt Russell) internat într-o teribilă închisoare poloneză. El a fost trădat de fratele sau Lil’ Nicky (Matt Dillon) care a făcut o înțelegere cu poliția pentru a scăpa. 5 ani trec destul de repede și-l regăsim pe Crunch ajuns motociclist de circ… rupându-și oasele pentru câțiva dolari. În schimb Nicky este pe cai mari! A dat lovitura vieții, reușind să fure o pictură a poantilistului Seurat. Ce nu știe Nicky este că fiecare mișcare îi este urmărită atent de Crunch!

still-of-kurt-russell-and-jay-baruchel-in-the-art-of-the-steal-(2013)-large-pictureRevenge?! Duhh… acum începe cea mai elaborată schemă de „aburire”, manipulare și adormire a vigilenței. Cine a trădat odată va mai trăda și a doua oară – dar lil’  Nicky nu știe că a devenit victima celui pe care-l disprețuia și se aruncă orbește în plasa întinsă de Crunch.  Cu inventivitate, umor, inteligenta și cu un casting stelar regizorul Jonathan Sobol evită capcanele unei proceduri polițiste plicticoase, condimentând povestea cu liniștite intrigi, minciuni senine și replici savuroase.still-of-terence-stamp-in-the-art-of-the-steal-(2013)-large-picture Bestial cuplul polițist/condamnat (Jason Jones & Terence Stamp in rolul unui hoț „dependent” de artă), sclipitor rolul de circumstanță al lui Francie (Jay Baruchel – care fură fiecare scenă în care apare) și neașteptat de slab Matt Dillon (un adevărat balast, o umbră a celui care juca în Crash, To Die For, Rumble Fish sau Outsiders…).

Verdict 8/10* (Logică, reguli, bun simt și coerență? Puah… e ficțiune, tout est possible ,  e mai mult o delirantă comedie a erorilor și a răzbunării cu orice preț decât acea decentă construcție „noir” pe care o mai găseai la  Kubrick, Mellville sau Dassin. E poate mai degrabă o replică în deriziune la art-heistul lui Tornatore – La Migliore Offerta. Oricum – nu-mi aduc aminte sa mai fi râs atât de mult la vreun film în anul ce a trecut!)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Comedy, Guilty Pleasures, Mistery, Revenge, Thriller și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s