The Berlin File – 2013 – Seungwan Ryoo


79a8b06d34dc3eb97542bf52d7eb58ed_posterȘtiți care-i problema cu filmele coreene (sau asiatice în general…)?! – actorii seamănă între ei, regizorii au cam aceleași nume (sau mă rog – variațiuni ale ale lui Kim, Park, Choi sau Lee), nu au nici o „treabă” cu restul lumii, nu respectă „convențiile” cinematografice, sunt ambițioși, inventivi și iconoclaști. Dar faza cea mai tare este că s-au apucat sa „exporte” războiul Nord – Sud în Europa de Vest ( prefigurat cinematografic hollywoodian  de 007 – Die Another Day și de mai recentul hostile takeover executat la White House în blockbusterul Olympus Has Fallen…). E clară concluzia – koreans über alles!

fo-berlin-file2-e1361309566514În acest thriller sud-coreean acțiunea se petrece normal la Berlin (după cum zice și numele…) un Berlin în care legea e dictată de serviciile de informații coreene. Ce Mossad, FSB, CIA, MI5?! E un vid absolut în care cu greu deslușești vreun membru al clasicelor „agenturi” darmite vreun polițist  german! Mă rog… nu am să povestesc acțiunea – aviem di tăti – trafic de arme cu arabii, lupta pentru putere cauzată de succesiunea la „tronul” din Pyongyang și foarte multi bani spălați prin conturi secrete…

The Berlin File 2013 Korean movie (1)Pyo Jong-seong (jucat de mereu „urmăritul” Ha Jeong-woo„The Chaser”, „The Yellow Sea”) este agentul nord coreean care e prins în mijlocul conspirației globale, confuz intre fanatism, obediență ierarhică, familie și naturalul instinct de supraviețuire. Cine a mai văzut filme cu spioni să le uite… Bourne Identity, Tinker Tailor Soldier Spy, The Spy Who Came in from the Cold sau mai recentul Möbius sunt surclasate – TBF este câte un pic din toate, mix atent dozat,  lung dar fără a fi plictisitor, complicat dar fără a fi abscons.

Ce-l deosebește de poveștile clasice „spy-vs-spy” sau „double crossing” este acțiunea – scene de luptă ca-n The Raid – Redemption, shootout-uri și arte marțiale perfect coregrafiate. Acțiunea alertă face ca eventualele „fracturi logice” sau twist-uri forțate să pară niște licențe artistice scuzabile.

Verdict 8/10* (pasabil… arome de John Woo și Hitchcock într-un Bong 007 mult mai realist)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Asian, Drama, Guilty Pleasures, Martial Arts, Revenge, Sick & Twisted, Thriller. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s