Borgman – 2013 – Alex van Warmerdam


borgman-poster

De ce?! E singura întrebare pe care mi-am pus-o după ce s-a terminat filmul. O poveste absurdă,  plină de cruzime inutilă și violenta gratuită (deloc stilizată…). Prea puțin umor, mai multă originalitate (e ceva sa vânezi vârcolaci sau diavoli cu chip de om ce trăiesc îngropați prin păduri…), minimalism (efort 0 – ZERO – de a explica inexplicabilul și de a lega vreo noimă), frica și tremur (scene în care oamenii normali o iau razna în timp ce „diavolii” second hand nu exprima nici un sentiment!).

Borgman (1)Totul începe cu o vânătoare (vendetta?) undeva într-o pădure. Aparent inofensivi, cei din pădure reușesc să scape de hăituitori și se refugiază la casa unei familii cu trei copii și o guvernantă adolescentă. Borgman (Jan Bijvoet) își folosește straniul talent și influența reușind cu pași mici să „invadeze” luxoasa fermă a familiei țintă. Folosindu-se de milă, de vinovăție, conspirând atent la învrăjbirea celor doi soți și câștigând copii cu povești înfiorătoare, Borgman & Co se instalează la propriu în casă. Dacă mai era vreo speranță ca atmosfera ironic darkly să transleze spre Festen, deraiază nemilos spre Funny Games. Edenul se transformă în infern, Borgman este alternativ Mesia, grădinar, Incubus și în final înger exterminator (pentru a termina cu alegoriile biblice!).

borgman4Problema logică – nu înțelegi niciodată mobilul – ce-i duce pe ocupanții casei la pierzanie, de unde atâta corupție, fatalitate și de ce inocenții își asumă așa de senin rolul de victime…

VERDICT 7/10* ( Poate cel mai deprimant, antipatic și indigest film al anului… pe de o parte rece, respingător și oribil – pe de altă parte detașat, calculat, suprarealist, original, blasfemiator și ca un pumn în ochi!  – nu e El ángel Exterminador al lui Luis Buñuel ci mai degrabă un Predator)

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Bad Film, Crime, Cult, Drama, European, Experimental, Exploitation, Fantasy, Guilty Pleasures, Horror, Parody, Revenge, Romance, Sick & Twisted, Thriller și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Borgman – 2013 – Alex van Warmerdam

  1. Pingback: Under The Skin – 2013 – Jonathan Glazer | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s