Filth – 2013 – Jon S. Baird


 I think they’ve left me. I think my family have left me. I don’t know how. I can’t remember why. You see, there’s something wrong with me. There is something seriously wrong with me.

Blue 700 Filth Poster by Lizzie CampbellBad Lieutenant reloaded? Sau nu… afară-i vopsit gardu’ inauntru-i leopardu’! O comedioară „british”, într-o atmosfera relaxată, cu un polițist ( James McAvoy ) – mare maestru al combinațiilor, plin de viață și de umor (dark scottish?!), inventează o schemă care să-i aducă promovarea și recâștigarea încrederii în sine (uitasem să spun… soția sa apare în flashuri extrem de „hot” exprimând explicit ce mult înseamnă puterea și „poziția” masculului în materie de sex-appeal…). Pentru asta trebuie să-și elimine contracandidații: asta-i floare la ureche… trebuie să scape de un rasist/bigot, un metrosexual (cu siguranță gay?!), un debutant/cocainoman (Jamie Bell – de nerecunoscut!), un altul în pragul pensionarii și cel mai simplu… o femeie detectiv! filth4Dacă e vorba de polițiști, se ivește și primul caz: un student japonez este omorât în bătaie de o gașcă de extremiști locali și cel desemnat la conducerea anchetei este Bruce Robertson ( James McAvoy ). De aici începe și halucinantul delir al lui Bruce… beat în permanență, drogat când era treaz, depravat (și-o pune cu toate femeile întâlnite…) manipulator, abuziv, cinic, lipsit de respect și distrugând tot ce atinge, deraiază în infernul minciunilor (chiar dacă are și momente de disperare lucida și trezie…).

ayfwSimpatia și speranța că se va trezi la realitate se năruie ușor, ușor pe măsură ce temperamentul bipolar al eroului este abil dezvăluit prin flashbacks și  derutante subploturi în care Bruce este sfâșiat la propriu de vicioasa ambivalență. Poza de erou, de prieten devotat și de familist convins se năruiește la o simpla confruntare cu un copil…

725687-Cu toate că are pretenția că e o adaptare după un roman (Irvine Welsh – autorul legendarului Trainspotting!), „coincidentele” sau asemănările cu clasicul Bad Lieutenant (Harvey Keitel & Abel Ferrara 1992) sunt izbitoare: excesul de alcool, dependența de droguri și pariuri, sex,  șantajul unei minore, masturbare și nuditate frontală nu sunt decât cateva din punctele comune. Deosebiri? Bruce are un coșmar recurent… se vede ca având un cap de porc (evident, nu?), este membru într-o lojă masonică (!!) și periodic este supus ședințelor (imaginare sau nu?!) de psihoterapie ale Dr. Rossi (Jim Broadbent).

 Verdict 9/10* (soundtrack excelent – Clint Mansell autor printre altele al muzicii pentru π, Requiem For A Dream, The Fountain, Moon, Smokin’ Aces, The Wrestler sau Black Swan, imagine super, montaj derutant și un șut în figură… sau lovitura sub centură din final! – o lecție despre cum ar trebui să se termine un film… nu ca bullshitu’ acela de Wolf of Wall Street)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Comedy, Crime, Cult, Drama, European, Experimental, Exploitation, Fantasy, Guilty Pleasures, Movies from books, Noir, Parody, Sick & Twisted, Thriller și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Filth – 2013 – Jon S. Baird

 1. Am mers la cinema fără prea mari speranțe, mai mult pentru James McAvoy, dar treptat povestea m-a prins iar dezvăluirile realizate spre sfârșitul filmului m-au lăsat fără cuvinte. Nu am citit cartea dar mi-ar plăcea căci sunt curioasă dacă regizorul a transpus pru și simplu pe ecran maniera în care ploturile au fost ascunse/clădite de către romancier sau ne aflăm în fața unui geniu în materie de regie. Cât despre the end…impresionant, marca Welsh. Tocmai am terminat de citit Davaiștii, de același autor, și pot spune că nu a dezamăgit, m-a lăsat în aceeași mare tulburătoare precum The Filth.

  Apreciază

  • hoodini zice:

   James McAvoy rulz!
   Incearcă (…tot pentru final) și BAD LIEUTENANT – e greu de suportat, tulburător și marcant! Twistul din final te lasă mască – paradoxal și irațional totodată.
   PS – Davaiștii ? se termină la fel de prost pentru băieți? înainte sau după Trainspotting? Apropo de droguri…încerc să scriu despre Enter the Void (2009) a lui Gaspar Noé – maaamă ce experiență! Am rămas fără cuvinte câteva zile…

   Apreciază

 2. hoodini zice:

  James McAvoy rulz!
  Incearcă (…tot pentru final) și BAD LIEUTENANT – e greu de suportat, tulburător și marcant! Twistul din final te lasă mască – paradoxal și irațional totodată.
  PS – Davaiștii ? se termină la fel de prost pentru băieți? înainte sau după Trainspotting? Apropo de droguri…încerc să scriu despre Enter the Void (2009) a lui Gaspar Noé – maaamă ce experiență! Am rămas fără cuvinte câteva zile…

  Apreciază

  • Recunosc că nu am văzut Bad Lieutenant, nu știu de ce, dar am avut o reținere de fiecare dată când am încercat să-l vizionez. Îmi voi face curaj :). Genul acesta de povești nu prea mă atrăgea dar printr-o conjunctură neașteptată am ajuns să vizionez Filth, am citit Davaiștii și văd că am dezvoltat o mică pasiune pentru ele.
   Davaiștii este un prequel la Trainspotting, relatează evenimentele ce au dus la dependența de droguri a lui Rents Boy, Sick Boy & Co. O carte grea, ce m-a speriat la început și m-a deranjat din cauza argoului scoțian tradus destul de ciudat în română, după părerea mea. Dar, o carte extraordinară cu un sfârșit incert, dar clarificat cu stil de Trainspotting 🙂
   Aștept să scrii despre Enter the void, poate îl văd și eu.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s