Baz Luhrmann’s The Great Gatsby – 2013


In my younger and more vulnerable years, my father gave me some advice. „Always try to see the best in people,” he would say. As a consequence, I’m inclined to reserve all judgements. But even I have a limit!

The-Great-Gatsby-Movie-2013-1000x625Se făcea ca Hollywoodul voia să mai tragă o dată clasica poveste a lui Jay Gatsby… versiunea ecranizată în 1974 (Robert Redford, Mia Farrow, Bruce Dern & Karen Black) nu mai era suficientă și trebuia spusă pe înțelesul noii generații. Cum Martin Scorsese era ocupat cu altele, iar Woody Allen, Tarantino, Tim Burton & Clint Eastwood au refuzat sa lucreze cu strălucitorul Di Caprio, necazul a picat pe Baz Luhrmann! Ok! Dar de ce să nu risc?! Doar am văzut ceva filme decente (Moulin Rouge! , Australia, Strictly Ballroom, Romeo + Juliet, etc…), iar prezenţa lui Tobey Maguire și a lui Carey Mulligan era un cec în alb. Ce a urmat? Povestea nu are relevanta – un cosmar 3D care amestecă stralucirea si glamourul din Jazz Era, prohibiția, Marea Depresie și hip hop!

gggirls1Tobey Maguire este din altă poveste – e ca nuca în perete (recită ca un audio-book), Leonardo Di Caprio e sigur pe el (aceeași expresie, ton, același over-acting, aceeași risipă de “talent”… băiatul ăsta are probabil cel mai bun agent, și nu-mi aduc aminte de un rol bun de la What’s Eating Gilbert Grape încoace… cel mai bine se observă în Shutter Island alături de Sir Ben Kingsley!) iar Carey Mulligan este expresia platitudinii și a mis-castingului  ( nu trebuia doar să repete rolul din  An Education, ci putea adăuga necesara complexitate pentru rolul femeii fatale…), singurul care prestează decent fiind Joel Edgerton în dificilul personaj al lui Tom Buchanan. 140 de minute de biciuire a simțurilor, un mixaj extravagant de culori și sunet, coregrafie și scenografie în care nu mai contează deloc povestea…

the-great-gatsby-partyRezultatul este un efort redundant, bombastic și copilăros, hedonist precum un clip din era MTV (Jay-Z este producător?!, ce mixează un soi de bubble-gum pe temele din Citizen Kane , Sunset Blvd & Wizard Of Oz pe înțelesul tuturor…), neglijent și anacronic totodată.

Verdict 5/10* –  hocus pocus la minut, n-ai văzut ce n-am făcut, omul care a furat căruța și a ### maimuța… e o scamatorie digitală de mare performanta, filmare cu maneliști si pițipoance într-un Xanadu atemporal, in care jazzul a fost înlocuit de hip hop, rafinamentul este dat pe stridență, consumerismul (io am bani și mașini mișteaux bueey!) si materialismul fiind definitorii pentru bollywoodianul dezmăț!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Crime, Drama, Musical, Noir, Parody, Pure Garbage, Revenge, Romance, Trash și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s