Brick – Rian Johnson – 2005


noirPerfect executat, aflat stilistic între detective story-ul Chinatown (1975 – Polanski) și vizionarul Donnie Darko! V-am făcut curioși? Să vedem… las deoparte pastișa evidentă după Twin Peaks ( sfărșitul tragic al iubitei lui Brendan – care fie între noi… și-o cam căuta!)  sau ironia a la Rushmore (Wes Anderson) și ceea ce rămâne este aerul hard boiled imprimat unei banale povești cu liceeni, baroni ai drogurilor, duri, femei fatale, mister și pericol,  injectate paradoxal de plotul noir într-un plicticos și obscur liceu din sudul Californiei.

p4955-joh-005 Brendon (Joseph Gordon-Levitt) primește un telefon ciudat de la fosta sa iubită… din vocea ei se simte o frică și o teroare care-i dă lui Brendon presentimentul că se va întâmpla ceva teribil. Căutând răspunsuri de la prietenii (mai mult sau mai puțin…) din anturajul dubios al lui Emily , descoperă că fosta lui  a fost ucisă…

images (2)De aici povestea se ridică în stratosferă! Brendon joacă periculos, se implică în lumea subterană a traficanților de droguri (să fim serioși… small time crooks, doar amatori și caricaturi ce se joacă de-a cartelul, dar periculoși nevoie mare!). Nu are o asistentă (secretară) ca orice detectiv ce se respectă, dar are un sprijin neprețuit de la un coleg la fel de retras  (nerd, geek, loser…) – Brain (Matt O’Leary)  și devine un adevărat maestru al combinațiilor.

BRICKEste implacabil (mai ia bătaie, i se stinge lumina, mai trosnește și el pe alții) și intră oficial în banda lui The Pin (Lukas Haas) în ciuda opoziției locotenentului Tug (Noah Fleiss). Rezistă ispitelor și supraviețuiește intrigilor mortale ale femeile  fatale.

brick1Urmează inevitabilul shoot-out, confruntarea finală în care se spun adevăruri dureroase și incomode, Brendan e ciufulit dar în viață și cut!

Verdict 9/10* – montaj perfect, scene memorabile, umor negru, replici inteligente și să nu uit jocul perfect cool  al lui Joseph Gordon-Levitt – amestec de naivitate, încăpătânare și disperare calculată,  personaj pe care pot să-l compar lejer cu  cel al lui Jack Nicholson în Chinatown. Surpriza cea mai mare este bugetul – doar $475,000! Ridicol… nu? Personajul lui Lukas Haas – The Pin, merge cu o utilitară haioasă cu perdeluțe (Chevrolet Astro?!)  și are un baston (sceptru?!) ce-l face unic în istoria crimei organizate!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, ArtHouse, Crime, Cult, Drama, Experimental, Exploitation, Guilty Pleasures, indie, low budget, Masters Of Cinema, Mistery, Noir, Parody, Revenge, Thriller și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s