The Double – 2014 – Richard Ayoade


 

the-double-2013-posterRecunosc… nu am mai pus mana pe o carte scrisă de Kafka, Dostoievski sau Orwell din adolescență (sau oricum de mai bine de 20 de ani!). Dar am avut onoarea și privilegiul să văd acest film – regizat de “anonimul” Richard Ayoade (mai are un singur film… Submarine – 2010 care e pus pe “to do list” acum! ).

Ideea din  romanul “Dublura” a lui Dostoievski este transpusă într-o dystopie birocratică stilizată (ca și cum timpul ar fi înghețat după un experiment socialist în UK-ul anilor 70), interioare expresioniste (subterane, culoare claustrofobice și unghiuri imposibile), cu o imagine superb filtrată în gri ( scenografie austeră, cu aer vintage ca în Brazil), muzica “alternativă” (bubble gum pop japonez/filipinez alternat cu scârțâiala unui anonim cvartet de coarde!) și un umor negru la limita absurdului (à la David Lynch).

the-double-2014-08Jesse Eisenberg joacă rolul lui Simon James – un funcționar obscur (să zicem de la metrou…), îmbrăcat cu un costum larg, cu umerii căzuți, pierdut în peisaj, singuratic și  timid, care își vede de treabă, dar este urmărit de ghinion. În momentul în care își pierde cartea de identitate, existența sa este pur și simplu ștearsă din toate evidentele și impotriva bunului simt. Scenele mecanismului birocratic ar fi amuzante dacă nu ar fi teribil de deranjante. Tolerat în cele din urmă, ca un amploaiat de rang inferior, Simon descoperă ca în aceeași firmă este angajat un alt funcționar pe nume James Simon (sic!) , un tip care arată exact ca el, numai că e tupeist, expansiv, afemeiat și manipulator. O perioada bună de timp Simon este dus de nas de James – care ii fură munca, pe Hannah (o Mia Wasikowska – care aduce obsedant cu Claire Danes… de fapt tot filmul m-am gândit la asta !), îl șantajează cu darea în vileag a seducției fiicei directorului Papadopoulos (legendarul Wallace Shawn) și îl deposedează de cheile propriului apartament. descărcare (2)Reprimarea emoțiilor se termina atunci când James este primit de Colonel (James Fox – o figură simbolică, un arhetipal Big Brother în cadrul organizației…). Răzbunarea e binevenită, justificată și Simon planifică atent eliminarea rivalului ( nu mai povestesc acum, las surpriza pentru vizionare, mai ales ca explică și începutul de film – pentru cei cărora le plac genul de filme care încep cu sfârșitul… 21 Grams, Memento, Eternal Sunshine…, American Beauty sau The Usual Suspects).

39Verdict 10/10*  – fără ezitare… este ca și cum am fost martor la asamblarea unui Frankenstein cinematic din fragmente din Caro/Jeunet (Delicatessen), Lynch (Eraserhead), Cronenberg (Dead Ringer), Orson Welles (The Trial ), Wilder (The Apartment) sau Hitchcock (The Rear Window). Jesse Eisenberg e la inălțime – e cel mai bun rol al sau (mai bun decât   Zuckerberg din The Social Network și recunosc – nu am vazut inca Now You See Me)

PS – dacă înțelege cineva finalul, sau îmi poate spune ca nu e decât un Simon/James iar al doilea nu e decât produsul schizofreniei, îl rog sa-mi strice plăcerea… Pe genericul de final am găsit și un crazy credit: David Cronenberg!

Reclame
Acest articol a fost publicat în ArtHouse, Comedy, Crime, Cult, Drama, European, Experimental, Masters Of Cinema, Mistery, Movies from books, Noir, Parody, Revenge, Romance, Sick & Twisted, Thriller și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la The Double – 2014 – Richard Ayoade

  1. Pingback: The Grand Budapest Hotel – Wes Anderson – 2014 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

  2. Pingback: The Apartment – Billy Wilder – 1960 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s