Why Don’t You Play in Hell? – 2013 – Sion Sono


Let’s make a movie!

why-dont-you-play-in-hell-posterE filmul cu cel mai complex scenariu pe care l-am văzut de la Pulp Fiction încoace și iaca trecură 20 de ani! Plecat de la premise absolut ridicole, fără a fi original sau „revoluționar”, este greu de clasificat sau inclus într-un gen anume – nu mi-am dat seama nici acum ce hram poartă… împărțit in 4 acte neglijent amestecate, parțial revenge+slasher ca-n anii 70 (Lady Snowblood, Kill Bill), yakuza movie (Sonatine, Outrage…), naivă melodramă nostalgică (Cinema Paradiso), comedie neagră şi absurdă cu adolescenți sufocați în propriul ridicol (Fuck Bombers!) sau flick gore, gore, gore (a la Takashi Miike!).

whydontyouplayinhell_02Greu de povestit… sunt doua filme in paralel – pe de o parte un război intre două clanuri yakuza –  Boss Muto (Jun Kunimura) este un președinte de clan modern care va fi atacat de „tradiționaliștii” clanului Kitagawa. Ikegami (Shinichi Tsutsumi) conduce asaltul „castelului” lui Muto. Ridicola coup d’état se termină prost pentru atacatori – doar Ikegami reușește sa scape masacrului dement comis în „legitima apărare” de soția lui Muto (care-și fugărește cu satârul atacatorii pe strada după ce și-a umplut reședința de cadavre…). 71453342775887856674Ikegami ajunge liderul clanului Kitagawa, dar nu-si poate reprima strania atracție fata de Mitsuko (adorabila fetita lui Muto – starleta TV ce joaca într-o reclamă bizară pentru pastă de dinți!). Reclama este suspendată din cauza asocierii cu violenta sa mamă și Boss Muto mai are un singur vis – ca fiica sa să joace într-un film până când soția sa va fi eliberata din închisoare (unde trebuia sa stea cam 10 ani…). Why-Dont-You-Play-in-Hell-1Al doilea „film” ii prezintă pe „The Fuck Bombers” – un grup de adolescenți ratați – amatori cu aere de cineaști care visează să dea lovitura cu filmul vieții si sa resusciteze batranul cinematograf din cartier – teatrul viselor in care bătrânul proiecționist le este mentor si sursă de inspirație. Au trecut cei 10 ani… Kouji (Gen Hoshino) e un vechi fan al lui Mitsuko si ajunge cu totul întâmplator să-i salveze viata in momentul in care noul clan Ikegami trece la atac…why-dont-you-play-in-hellCum nici o faptă buna nu rămâne nepedepsită, este capturat de „samuraii” lui Muto și constrâns să producă un film de acțiune în care rolul principal sa-l aibă Mitsuko! Inofensivul Kouji nu are nici o treaba cu cinema-ul dar descoperă un vechi jurământ făcut de „The Fuck Bombers” zeului CINEMA! De aici începe cel mai interesant final din istoria filmului. Cu un umor delirant și suprarealist, cu scene de o brutalitate sinceră și glorioasă, în care yakuza sunt concomitent echipa de filmare și actori, se comite o coregrafie insângerată ce rivalizează cu finalul clasicului Battle Royale al bătrânului maestru Kinji Fukasaku! Rollerskateri cu camera de filmat într-o mână și cu machine-gun în cealaltă, o clonă a lui Bruce Lee (Tak Sakaguchi), decapitări simultane, un curcubeu (din CGI) desenat cu jerbe de sânge…Why-Dont-You-Play-in-Hell-MOMENTO-DE-REFLEXIÓN-SOBRE-REALISMO-Y-FANTASÍA

Verdict 9/10* – lungimea filmului ar fi reclamat mai multa acuratețe și bun simț în tratarea generoaselor teme (austeritatea și amatorismul „je m’en fous” poate fi decriptat ca o șarjă amicală la adresa „auteurilor” fie un ghiont către regizorii de „bani gata” . Si acum mă chinuie întrebarea: sa fie cel mai bun B movie văzut sau cel mai prost film de arta?

PS – filmele lui Sion Sono sunt ca fructul oprit! dau dependență – odată ce ai gustat din unul… le vrei pe toate! Urmează Strange Circus!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Animation, cartoons & anime, ArtHouse, Asian, Comedy, Cult, Experimental, Exploitation, Grindhouse, Guilty Pleasures, Horror, Jazz, Martial Arts, Parody, Pure Garbage, Revenge, Sick & Twisted, Thriller, Yakuza și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s