Strange Days – 1995 – Kathryn Bigelow – Just another post- cyberpunk apocalyptic noir…


„One of the ways movies are still better than playback – the music comes up, and you know it’s over.”

strange-daysUndeva într-un viitor 1999 Lenny Nero (Ralph Fiennes) este un fost polițist metamorfozat într-un traficant de iluzii. Nu glumesc… se folosește de un aparat (prototip secret pentru FBI… sic!) care filmează în timp real și direct din terminațiile cortexului (what you see, is …) și transformă ceea ce trăiești în format digital ce poate fi transferat pe suport optic… bla-bla… Ideea e că o mulțime de lume bună se folosește de acest surogat de realitate (trăită la propriu de alții… „This is not like TV, only better. This is like a piece of someone’s life – straight from the cerebral cortex”) ca de cel mai în vogă drog! Dar Lenny are principii… se fereste ca naiba de „snuff” sau de subiectele prea sensibile.

strange-days-fiennes-bassett-limoLumea e in haos… dystopianul Los Angeles e prada bandelor ce ard si distrug tot, anarhia nu este decât întreținută de miile de soldați și polițiști neputincioși, Moș Crăciun e hăituit și cam asta e tot ce se vede din interiorul limuzinelor luxoase ale clasei înalte. ff562f_5265b12ce5aa2fb229f594a41bc7089fAccidental (sau nu?!) Lenny intra în posesia unui film  în care prietena sa Iris (Brigitte Bako) își vede moartea cu ochii, după ce este violată. Cel care trebuia sa-i asigure protecția era producătorul Philo Gant (Michael Wincott) – un psihopat dependent de SQUID. Lenny și vechea sa cunoștință „Mace” (Angela Bassett) încearcă sa o salveze pe Faith (Juliette Lewis care cântă un fel de blues – punk mișto de tot) din mâinile lui Gant dar cade în capcana întinsă de Max Peltier (sleazy Tom Sizemore cu a sa ridicola coafură!) un tip alunecos si mârșav! fhd995STD_Tom_Sizemore_007Finalul e de comă… se vădește ca Iris fusese martoră la momentul în care doi polițiști „scăpați de sub control” (Vincent D’Onofrio & William Fichtner) il asasinează pe rapperul-profet Jeriko One (Glenn Plummer) . Lenny afla că Gant devenise cam paranoic si obsedat de control le instala dispozitive SQUID („Superconducting Quantum Interference Device”) la toți cei cu care intra în contact și că filmulețul din căpșorul lui Iris frige atât de tare încât poate devină un instrument de manipulare politică!strange1

Mda… am obosit, mă doare mâna, am scris toate cele de mai sus de nervi… îmi e dor de simplitatea din The Hurt Locker (o bomba, un om…) sau de hilarul Near Dark . Strange Days este exact opusul – excesiv (un viol senzorial plin de simboluri, stimuli… lung de 145 minute!), neglijent și rapid, ambițios (buget enorm! genul de flop după care nu ți se mai oferă a doua șansă… și se pare că a mai comis-o odată cu K-19: The Widowmaker!), eșuează în a-mi da acea siguranță de a spune – iată un film OK!strangedays1995bluray72

Verdict – 6/10* – Structura complexă, greu de digerat, multe idei, realitate virtuală, conspirația Y2K,  soundtrack eclectic (trip-hop, metal, death, punk…), plus un tur de forță pentru Juliette Lewis (cu al sau joc ambiguu și plin de fragilitate…), atmosfera futuristă (dar nu… nu e nici măcar 50% din Blade Runner!) și o decadentă mixtură de mister, pericol, high-tech (mda… s-a văzut și în cazul lui Johnny Mnemonic – lumea nu prea era pregătită încă), romantism și satiră.

P.S. Banii n-aduc fericirea! Și nici lungimea (sic!!) – dacă nu poți sa faci un film mișto din idei tari măcar sa-l faci lung – poate prostești pe cineva… de data asta nu a mers!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Bad Film, Crime, Cult, Cyberpunk, Experimental, Exploitation, Fantasy, Guilty Pleasures, Horror, Mistery, Noir, Revenge, Romance, Sci - fi, Sick & Twisted, Thriller. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s