Steamboy – Katsuhiro Otomo – 2004 / Steampunk machines fairy into the cyberspace era nightmare…


„An invention with no philosophy behind it is a curse”
Lloyd Steam

 

ibn5qdKBTg2IaeMă gândesc de aproape un an cum și ce sa scriu despre Steamboy. E un mister  cum vizionările repetate ale unui  film atât de accesibil (dar departe de normele animației clasice…) mă încurcă și mă lasă fără cuvinte. Am să încerc sa descriu (asa cum l-am înțeles eu…), fără a comite laude deșănțate sau judecați nepotrivite.

steamboy3Probabil cel mai ingenios, elaborat și reacționar anime pe care l-am văzut. Comparația cu Atlantis: The Lost Empire (de departe cel mai funny, entertaning & underrated film Disney din istorie!) sau cu feeriile atemporale/fabule existențialist-eco-eroice ale lui Hayao Miyazaki (Porco Rosso, Castle in the Sky, Nausicaä sau Mononoke Hime) nu are susținere. E mai degrabă o banda desenată „animată”, scrisa la 4 mâini de  Jules Verne, Arthur Conan Doyle, RL Stevenson și HG Wells. Cei care așteaptă un „anime” tipic vor fi dezamăgiți – scenariul este solid, dialog matur, personaje bine construite, conflicte credibile și o grafică spectaculoasa! (ok – totul susținut de un buget nelimitat!).

3013124_origȘtiința și tehnica (mda… e o tema larg exploatată a epocii Victoriene), invențiile și mașinăriile intra în conflict cu idealurile progresiste ale vremii. Totul e la scara mare, grandios, epic și adeseori bombastic. Personaje și istorii reale sunt parazitate grațios de o mitologie a conspirației capitalului nesățios (sic!). Inventatorul onest din epoca „aburului” va fi victima speculatorilor avizi de a lua cu japca misterioasa formă de energie ce putea fi înmagazinată într-un gadget minuscul.

steamboy-pic-1Lloyd Steam își pierde fiul Edward într-un accident chiar după ce descoperiseră noua formă de energie. Peste 10 ani, Ray (fiul lui Edward) primește de la bunicul sau un pachet în care se găsește o sferă – si informația ca trebuie sa o ascundă bine. Intre timp Robert Stephenson (da! chiar el…) vine spre Manchester pentru a intra in posesia sferei. Ray este fugarit de mai multi agenti secreți ai O’Hara Foundation – el călare pe un monowheel (inventie proprie) iar aceia pe un monstru cu șenile (un fel de tanc „avant la lettre”).

Dacă nu am văzut destule, vagonul de tren în care se refugiase Ray este „răpit” cu totul de un zeppelin al conspiratorilor.

510242Ray știa ca tatăl sau pierise într-o explozie  dar are o surpriză atunci când îl descoperă recuperat de forțele răului ( o interesantă paralelă cu personajele din Star Wars: Luke Skywalker vs. Darth Vader). Acum este stăpân peste un castel infernal – o adevărată fortăreața pusă în mișcare de forța misterioasă pe care o căpătase. Dilema fascinantă: să fie de partea  seducătoarei forțe a răului, sau să-l asculte pe bunicul sau și sa saboteze uriașul castel de oțel?! Urmează o spectaculoasă răsturnare de situatie, un război purtat chiar în fata atașaților militari ai statelor interesate în cumpărarea de armament. Să mai spun că iadul (ficțional) se dezlănțuie chiar deasupra Crystal Palace (unde avea loc The Great Universal Exhibition).steamboy-pic-1

 

Verdict 9/10*  – Parasutisti si zeppeline in 1851?! Yeeah, great ideas:

 

„Science is not an occult enterprise like alchemy. It’s not for nobles and royals in their palaces, nor for monks in their cathedrals. Science is neither faith nor sorcery, it is provable fact that can transfigure and transform us at our very core! All the suffering of humanity, the ages of misery and darkness, science can change that. But what use is it if we don’t bring its power to everyone? Mankind everywhere is in desperate need… they are waiting for the blessings of science!!”
Edward Steam (Steamboy)

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Animation, cartoons & anime, ArtHouse, Asian, Childhood memories, Comics, Fantasy, Guilty Pleasures, Revenge, Sci - fi, Steampunk, War și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s