Chopper – Andrew Dominik – 2000


Never let the truth get in the way of a good yarn

 tumblr_kux5ezarLw1qz7l0ao1_1280Eric Bana este Chopper – nici acum nu am reușit sa-mi dau seama dacă tipu’ e normal la cap! Un amestec fascinant de naivitate (prostie), curaj (tupeu ordinar), forță brută, obscenitate si instinct criminal, fac din acest pușcăriaș o adevărată legenda (povestea este reala… la fel de reala ca a eroului lui Nicolas Winding Refn – Bronson). Eric Bana este extraordinar – Chopper este un criminal australian a cărui poveste este spusa cu măiestrie de Andrew Dominik* – realitatea și ficțiunea (normal că nu mai știi care-i realitatea… fiind povestită de un psihopat insensibil, nativ manipulator,  semianalfabet și bipolar/autist – nu mi-am dat seama…) se întrepătrund pana la confuzie – măreția si decăderea lui Chopper fiind pusa in scenă ca o piesa de teatru filtrata în cenușiu-verzui în care sângele picură asurzitor contrastând cu sonorul lo-fi si enervant din 95% din film (și mă refer aici la doua scene „memorabile” in care foșnetul cuțitului care-l înjunghie, hârșâitul oribil al lamei care-i mutilează urechile, sunt greu de suportat).
chopper-eric-bana-gun-promo-poster-2000Povestea e circulară, montajul delirant si neglijent, mai împrumută pe ici pe colo din stilul lui Guy Ritchie (Snatch) sau Oliver Stone ( Natural Born Killers) iar jocul fizic al lui Bana il vad ca pe un model pentru exemplarul Carlos reusit de  Édgar Ramírez (din filmul lui Olivier Assayas).
chopper_2000_referenceVerdict 8/10* Dintr-un un plot mizerabil (ce performanta rafinată reușește Jacques Audiard cu Un Prophete…) cu o poveste de 2 lei (ce sa scoți din viața unui psihopat?!), rămân memorabile umorul si măștile lui Chopper (prim-planuri in care se vede ca este terorizat de ideea ca va sfârși cu un cuțit în spate…). Camera privește de foarte aproape – iritant si incomod. Scenografia si unghiurile de filmare crează cadre claustrofobice din care simți nevoia sa te retragi… si demn de menționat – interesante flash-urile – povestea „lui” vs versiunea celorlalți. Aaaah… și era să uit fabulosul accent aussie – o adevărată conservă etnografică  acest subprodus numit film!
 http://youtu.be/rnLlHDpRvxQ
 * The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford & Killing Them Softly
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Bad Film, Biography, Crime, Exploitation, Guilty Pleasures, Parody, Prison, Revenge, Sick & Twisted, Thriller și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s