Darkman – Sam Raimi – 1990


„I’m everyone – and no one. Everywhere – nowhere. Call me… Darkman” – Peyton Westlake/Darkman

darkman_postNecunoscut, obscur si uitat azi, Darkman este super-eroul second hand ( un Frankenstein imaginat de un Sam Raimi* imaginativ care a câștigat pariul anti Batman, Spiderman, Superman, etc…). Câte un pic din toate (mad scientist, toxic avenger, Monte Cristo, om invizibil, mutilat de experimente, mort dar neîngropat…) Darkman/Peyton Westlake (Liam Neeson) trebuie sa lupte cu cei răi  – mafia reprezentata de venalul dezvoltator imobiliar Strack (Colin Friels) alaturi de  sadicul sau călău Robert Durant (un villain adevărat – Larry Drake), dar și cu propria-i conștiință, cu furia si frustrarea că iubita sa Julie (insipida Frances McDormand) va fi dezgustată de aspectul sau monstruos (supraviețuind miraculos după ce a fost electrocutat, desfigurat în acid si sfârtecat într-o explozie care i-a distrus laboratorul).

5ab529a5ebdeee2caf2312423d91adb3_XLRidicat din morți si supus unui experiment bizar in spital („amputarea ” canalelor nervoase ce transmit durerea…) John Doe aka Peyton Westlake/Darkman evadează și încearcă să-și refacă viata ascuns in ruinele unui complex industrial dezafectat. Nu povestesc… dar vreau să spun – Raimi vinde excelent o poveste puerilă, nelipsită de farmec, exact așa cum trebuie să fie un exploit movie de cea mai joasă speță!

darkman-722n27/10* Mai mult revenge-noir decât superhero movie, Darkman se transformă într-o farsă tehnologică, cu efecte speciale naive, cu clișee,  flashback-uri și twisturi ridicole ( eroul supraviețuind agățat de un elicopter și izbit de zgârie nori!) . Dar… avem umor, originalitate, replici cool si cea mai originala lupta „good vs evil” – un climax undeva la +200 de metri pe grinzile unui sky scrapper in construcție! Inconfundabila muzica a lui Danny Elfman se „pupă” perfect cu atmosfera darkly a filmului – concluzia? să se lanseze odată Sin City: A Dame to Kill For !

*1981 The Evil Dead,  1985 Crimewave 1987 Evil Dead II, 1992 Army of Darkness, 1995 The Quick and the Dead, A Simple Plan, 1999 For Love of the Game, 2000 The Gift, 2002 Spider-Man

Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Bad Film, Comics, Crime, Cult, Exploitation, Fantasy, Guilty Pleasures, Horror, Mistery, Noir, Parody, Revenge, Romance, Sci - fi, Thriller. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s