The Woman In The Window – Fritz Lang – 1944


 There are only three ways to deal with a blackmailer. You can pay him and pay him and pay him until you’re penniless. Or you can call the police yourself and let your secret be known to the world. Or you can kill him. Richard Wanley

3596925_640pxRichard Wanley (Edward G. Robinson) este un profesor de vârstă mijlocie, specializat in psihologie criminalistică. Un tip familist, așezat, cu tabieturi mic-burgheze, cititor rafinat și membru al celui mai select club din oraș. Obsedat de un portret al unei femei răpitor de frumoasă, se oprește în fiecare zi pentru a-i admira chipul … visul sau secret și al celor doi amici de club (un medic si procurorul districtual…) este să o întâlnească în persoană pe femeia ce a servit drept model pictorului. 绿窗艳影Rămas „holtei’ (soția si copii fiind-ui plecați la țară…) naivul Richard este „agățat” și sedus la propriu de răpitoarea Alice Reed (Joan Bennet) – aparent un fel de curtezană (escortă, sau cum s-or mai fi numit damele de companie în acele vremuri!).
Annex - Bennett, Joan Edward G. Robinson (Woman in the Window, The)_02Bla, bla, bla… ajunge la ea acasă… totul e decent, nimic nelalocul său, cuminte în ciuda sticlelor de șampanie… conversație plăcută, timpul trece, când – se aude ușa de la intrare deschizându-se și un tip masiv și furios ii ia la poceală! Aproape strangulat profesorul agață un foarfece din mana lui Alice și cu ultimele puteri îl înjunghie pe cel despre care avea să afle ca e gelosul sponsor al damei cu problema.
wiw29Ce facem cu cadavrul – e întrebarea de bun simț după ce primul instinct de om cinstit îl făcuse să sară pe telefon pentru a suna la poliție. Comic este ca Richard și Alice se vor ancora reciproc (din lipsă de încredere…) și în loc de complici/amanți criminali vor deveni jalnice victime pentru implacabila procedură judiciară! Apare și un șantajist – Heidt (slinosul Dan Duryea), a cărui soartă nu o voi dezvălui.
Verdict 9/10* OK –  thrilller  procedural, thriller de situație, oameni obișnuiți prinși într-o dilemă morală fără ieșire. Final ambiguu, rezolvare originală. Să mai zic  oare despre incredibilul twist din final?! Nțț – ai grijă ce visezi! că s-ar putea ca visele să devină realitate…

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Black & White, Childhood memories, Clasic, Crime, Drama, Mistery, Noir, Romance, Thriller și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s