The Abominable Dr. Phibes – Robert Fuest – 1971 ”Killing Me Softly With your Song”


Nine killed her; nine shall die! Eight have died, soon to be nine! Nine eternities in doom! The organ plays till midnight! The large house in Maldene Square. Come alone!

abominable_dr_phibes_poster_03Fabulos! Ce poate fi mai cool și distractiv decât un horror clasic cu Vincent Price? Mai mult comedie neagră decât horror, The Abominable Dr. Phibes pleacă de la o premisă absolut ridicolă și etalează  cele mai inventive moduri de a ucide. Răzbunarea e mai bună servită rece – așa că faimosul organist Anton Phibes, desfigurat în urma unui accident urzește un plan infernal de răzbunare împotriva echipei de chirurgi pe care-i considera responsabili pentru moartea prematură a soției – Victoria (Caroline Munro) sale în sala de operație. Puțin cam nebun, dar extrem de creativ când vine vorba de a inventa aparate infernale pentru ucis, Phibes trebuie să se ascundă foarte bine de detectivii care întrevăd o schemă logică dar nu înțeleg decât tiparul – victimele sunt doar medici! phibes1La fiecare crimă comisă, Phibes execută un ritual – cântă la orgă alături de un cvartet de coarde (sinistru,  À la Phantom Of The Opera  – alături de un big band de păpuși mecanice), maestru de ceremonii fiind Vulvania (Virginia North), asistenta personală a ipochimenului. Toate crimele au tematică apocaliptic/biblică – cele 10 ”epidemii” din Egipt, castelul în care își duce zilele Phibes este decorat superb (un expresionist Art Deco – în culori de această dată…), soundtrackul e poetic, iar progresia ororii e atât de normală încât pare a fi un antreu pentru marele final! the-abominable-dr-phibes-phibes-and-the-frog-maskPotul cel mare este Dr. Vesalius (legendarul Joseph Cotten), un fel de Dr. Van Helsing care își abandonează pasiunea (trenulețele electrice…) pentru a-și  salva unicul fiu. Finalul este secret: o coborâre în infern cu un sarcofag vs. o cursă contra cronometru pentru a extrage o cheie de lângă un organ vital, cheie ce l-ar elibera pe cel operat de la o baie cu acid… yooupiayeei!

Don’t cry upon God, Dr. Vesalius. He is on my side! He led me, showed me the way in my quest for vengeance.

Necunoscut și uitat azi, e recunoscut pentru (pour les connaisseurs…) influența avută asupra unor filme ca Rocky Horror Picture Show,  Se7en, Darkman, Cronos, Saw și 99% din filmele lui Tim Burton (glumesc…).

Verdict 9/10 * – ce-i lipsește?! paradoxal – nimic. Chiar dacă vocea inconfundabilă a lui Vincent Price este redată printr-un laringofon, efectul este mult mai lugubru și intens… compasiunea și oroarea merg mână în mână.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în ArtHouse, Clasic, Comedy, Crime, Cult, European, Exploitation, Fantasy, Guilty Pleasures, Horror, Mistery, Parody, Revenge, Sick & Twisted, Thriller și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s