Darren Aronofsky’s Noah – 2014


 A great flood is coming. The waters of the heavens will meet the waters of earth. We build a vessel to survive the storm. We build an ark.

NOAH-Poster-2-26Offf! e greu cu poveștile biblice… de ce simt unii nevoia sa le recicleze, sa le ambaleze frumos si sa le dea pe gat gata mestecate bizonului semi-analfabet din sec XXI?! Mister… mai ales dacă povestitorul este Darren Aronofsky, un regizor evreu american atipic, deștept, provocator si plin de idei… Pai ce mai rămâne din binecunoscuta poveste biblica (mit…) al Potopului? Un colaj nefericit, kitchos si cu pretenții de arta in care inexplicabil autorul isi reia obsesia de a comite si el măcar un blockbuster. PG-Noah-family_2856775kMorala… da-i buget unui regizor bun si înnebunit de complexele de inferioritate o va da in bară… Filmul?! fabulos… gândește-te la Peter Jackson (LOTR), Terence Malick (Tree of life), Gladiator (ca doar il avem pe Russel Crowe…), Silence of the Lambs ( cu Hannibal Lecter alias Anthony Hopkins la datorie!), Beowulf alias Ray Winstone si suava Emma Watson cu a sa aparitie Hermione Granger – esque. Am mai vazut filme cu subiecte „controversate” – dar erau foarte bine facute – cazul lui Passion of The Christ sau provocatoare – vezi The Last Temptation of Christ al lui Scorsese . Russell Crowe as NoahNoah? mai degrabă aduce a film post apocaliptic (The Road, Mad Max – păstrând proporțiile… sau The Book of Eli… ), care-si pierde din profunditate si mesaj pe măsură ce câștigă puncte in zona „mainstream”. Cel mai bun lucru al filmului este CGI-ul – prezent in fiecare scena, te face sa lași naibii povestea si sa te scufunzi in hipnotica si viscerala experiența vizuală. Dumnezeu (Creatorul…) e mereu deasupra, veghează, răspunde, acționează ca un personaj principal (Nihil Sine Deo?). Și așa am pierdut pe drum morala, învățătura si dilema existențială a lui Noe distras fiind de subploturile (balast inutil…) amoroase, războinice si de lăcrămosul personaj al lui Jennifer Connelly (al cărei joc le ia fața experimentaților Winstone, Crowe sau Hopkins).

Fire consumes all. Water cleanses. It separates the foul from the pure. The wicked from the innocent. And that which sinks from that which rises. He destroys all, but only to start again.

Verdict 7/10* – sa nu fiu cârcotaș si sa spun lucrurilor pe nume –  m-a prins într-un moment mai prost, dar nu pot sa nu recunosc meritele indiscutabile: muzica, grafica CGI excepțională si uriașa găselnița a îngerilor căzuți (acei uriași de lava si lut desprinși parca din povesti…) Dacă voiam, reciteam Sfânta Scriptură sau ma uitam la vreun documentar… dar nu am putut să ratez un film al regizorului care a făcut Pi,  Requiem for a Dream, The Fountain, Wrestler si Black Swan!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Fantasy, Revenge și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Darren Aronofsky’s Noah – 2014

  1. Pingback: π – “Genius has its side effects” – Darren Aronofsky 1988 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s