Sweet Smell of Success – Alexander Mackendrick – 1957 – CRITERION


Sweet_Smell_of_Success_(1957)_[DVD]Nu-mi aduc aminte sa fi văzut un cuplu de personaje (ca eroi nu le pot spune…) mai amoral decât editorialistul de tabloid  JJ Hunsecker (Burt Lancaster) si al sau „sidekick” Sidney Falco (Tony Curtis). E genul de film care pleacă de la o premisă banală (chiar ridicolă…) si ajunge sa surclaseze lejer un film cu subiect asemănător – moralitatea presei (Ace in The Hole – al lui Billy Wilder). JJ are o problemă (mare și ușor psihanalizabilă… ca frate mai mare cât de protectiv poți fi?!) cu faptul ca sora sa s-a îndrăgostit de un cântăreț de jazz (membru in cvintetul lui Chico Hamilton) și obsedat de control,vrea cu orice preț sa o îndepărteze pe Susan (Susan Harrison) de posibila emancipare. 2010-02-01_2328Fiind deasupra oricărei bănuieli si prea ocupat cu treburile unui adevarat „mogul” de presa, il pune pe oportunistul Sidney să elaboreze un plan discret de defăimare a lui Dallas (Martin Milner).Cele mai vicioase calomnii (dependent de droguri, comunist, etc…) il lasă fără angajamente pe inocentul Dallas, dar Sidney o da în bară, tentativele sale reușind doar sa-i apropie și mai mult pe cei doi amorezi.

Sweet-Smell-Of-SuccessBipolarul JJ – cu a sa pereche de ochelari – e ca o cobra veninoasă – afabil, rece, calculat și cinic va trece la planul B. Neștiind că este folosit de strategul JJ (care joacă la două capete) Sidney intră într-un declin moral accentuat, bănuiește că tot ce face e greșit, dar disperarea și foamea de bani ii întunecă rațiunea… tensiunea dintre cei doi creste, intrigile, trădarea, combinațiile și șantajul duc la confruntări și twisturi disperate pentru a pune capac cu un finish atipic filmelor noir (unde cu onor este categorisit Sweet smell…). Degeaba ai glamour, inutil injectezi stil și atmosfera – concentrația de „scumbags”, oportuniști, lipsa de speranță și indecenta dialogurilor (altminteri tăioase si spirituale…) conferă acel aer inconfortabil, în care mai aștepți doar cuțitul în spate.

 Verdict 10/10* Excepțională reconversia regizorului Alexander Mackendrick de la comediile Ealing ( Whisky Galore! 1949, The Man in the White Suit 1951, The Ladykillers 1955) la un thriller/dramă în care paradoxal nu moare nimeni (sau mă rog… daunele sunt destul de mari!). Scenariul e fără fisuri, muzica perfectă, Tony Curtis arde la propriu în rol, iar Burt Lancaster joacă pentru istorie rolul de jurnalist varan (combinație de J.Edgar Hoover și SRS).

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Black & White, Clasic, Criterion, Drama, Masters Of Cinema, Noir, Romance, Thriller și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s