Robert Altman’s The Long Goodbye – 1973 


Let me tell you something else. It’s a minor crime, to kill your wife. The major crime is that he stole my money. Your friend stole my money, and the penalty for that is capital punishment.

amsel_long_goodbye73Detectivul Philip Marlowe (Elliott Gould) este trezit in mijlocul nopții și își aprinde o țigară… nu, nu are nici un caz misterios de rezolvat ci doar o pisică înfometată și oportunistă care vrea musai mâncare. Nu avea de unde sa știe ca in aceasta noapte cel mai bun prieten al sau a fost dat  in urmărire pentru ca si-a ucis soția si el ca un naiv samaritean tocmai il ajutase sa ajungă în Mexic. Viata sa liniștită de private eye ce-și permitea un apartament decent și o mașina cool se transforma într-un coșmar după ce este acuzat de complicitate (mă rog… tot tacâmul legal) si este băgat la pușcărie.

1973, THE LONG GOODBYEInexplicabil – sau nu, este eliberat fără nici o scuza și i se aduce la cunoștință ca amicul sau s-a sinucis – case closed! Coincidentele și suspiciunile se înlănțuie și nu-i dau pace… iar când mafia își își face apariția  pentru a recupera o suma mare de bani își da seama ca a fost tras pe sfoara și ca toată lumea minte. In poveste mai apare si o femeie fatală (Nina van Pallandt) – soția lui Wade – un scriitor alcoolic, violent, instabil și depresiv (un Sterling Hayden bărbos … a la Hemingway), un fals psihiatru șantajist si un  mafiot narcisist și psihopat pe nume Marty (Mark Rydell)   Povestea merge înainte, ițele se încurcă si mai tare, Marlowe mai face o călătorie in Mexic – degeaba – doar pentru a încerca sa recupereze banii  revendicați de mafioți. Sinuciderea lui Wade face lumină în toată povestea… dar finalul face toți banii!

Long Goodbye beach

Verdict 10/10 * – Senzațional neo-noir livrat de Robert Altman – stilat, lent, cu ironie fină, unul din ultimele filme cu detectivi adevărați – acțiune grefată pe o dramoletă în stilul (Beyond The) Valley Of The Dolls.

In alte roluri: Terminator (Arnold Schwarzenegger cu mușchi dar mut), David Carradine (necreditati! – luase o pauza de la serialul Kung Fu)  si o trupă de dansatoare goale ce fac yoga vis a vis de balconul lui Marlowe. 00284

Marlowe? este adevăratul Marlboro Man – capul sau este permanent într-un nimb de fum de țigară, nu exista suprafață pe care chibritul sau sa nu se aprindă, ucigător de calm și calculat – trage un final ce l-ar face pe Sam Peckinpah (tipu ala ala cu The Getaway…) sa-și reconsidere ideea despre cum se termina un thriller! Filme din aceeasi liga? Chinatown, No Country For Old Men, The Big Lebowsky, Touch of Evil sau Sunset Blvd.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, ArtHouse, Clasic, Crime, Cult, Guilty Pleasures, Masters Of Cinema, Noir, Parody, Revenge, Thriller și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s