Hideo Gosha’s Sword of the Beast 1965 or „Samurai Gold Seekers”


I’m a cornered and wounded beast. I can’t afford to live by my conscience. My opponent is a strong warrior, it is true. But it’s up to me whether I defeat him and take his gold, or am defeated by him… and left to die a dog’s death in the hills.

Sword_Beast_dvdcover_CriterionMai aveam de bifat un singur film din Boxsetul Criterion (REBEL SAMURAI: SIXTIES SWORDPLAY CLASSICS) – filmul legendarului Hideo Gosha, Sword of the Beast.

O poveste sângeroasă din finalul epocii samurailor, cu o intriga politica destul de confuza…. Naivul si idealistul samurai Gennosuke a făcut o greșeală cumplita – manipulat cinic de un funcționar corupt al clanului si mănat de idealul „reformei” ajunge sa-l asasineze pe liderul de drept al clanului. Povestea (narata prin generoase flashback’s intercalate printre alergări si lupte cu sabia…)acestui Brutus oriental ( metamorfozat in El Fugitivo!) merge mai departe… hăituit si vânat pentru cauza justiției, ajunge sa traiască la marginea societății.  Viata e destul de dura, dar Gennosuke e un supraviețuitor  care se ridica peste condiția de animal rănit… e auster, calm si meseriaș în ale sabiei lăsând o dară de cadavre in urma sa. 3947291_l3Întâlnirea cu un alt vagabond ii aprinde imaginația si întrevede o ocazie unica de a-si reface viata, averea si răscumpăra onoarea.De aici filmul merge oarecum pe o linie împrumutată din The Treasure of the Sierra Madre (John Huston 1948). Goana după aur in Japonia?! Da – dar total diferita de ceea ce știam. Samuraiul nostru intra într-o combinație ciudata cu acel prospector ( o relație genul – tu-mi dai aur eu voi fi bodyguard), ajunge la muntele cu pricina unde descoperă ca exploatarea e cumva ilegala, dar permisa doar familiei unui samurai. Aa8yhrhXGHd8ucgS4fXsmenmp8RUrmărit de fiica celui pe care-l asasinase si de un grup de banditi, spionat si atent supravegheat, supraviețuiește tentativelor de eliminare si ambuscadelor. Dar asta nu e nimic… cine-i curios sa afle mai mult trebuie musai sa vadă filmul. Se va face dreptate sau nu?! va fi happy-end?! Trădarea, lăcomia si răzbunarea isi fac loc pe îngusta poteca a moralei, dramatismul urca la cote înalte, eroul cade si renaște totodată.

4246535839_a008edafa9_bVerdict 9/10* – Tensionat, natural ca joc, minimalist ca mișcare si coregrafie a luptelor, generos cu spațiul și peisajele, metaforic si sugestiv la nevoie, populat de principii feudale si simboluri absconse. Nu mi-a fost dor de Okamoto, Kobayashi, Kurosawa si de Toshiro Mifune – filmul lui Gosha e intens, complet, bogat si pariază pe firul riscant al dilemei: obsesia răzbunării sau generozitatea iertării. Poveștile concurente sunt atent dozate, personajele și acțiunea se întrepătrund si devin una spre final.

This mountain is a dwelling for beasts. I’ll turn into a wolf too, before long… and take my share of that almighty gold.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, ArtHouse, Asian, Black & White, Childhood memories, Clasic, Crime, Criterion, Drama, Forgotten '60s Movies, Martial Arts, Noir, Revenge și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s