Walker – Alex Cox – 1987


I cannot help noticing Sir, during the time I’ve spent with you, that you’ve betrayed every principle you’ve had, and all the men who supported you. May I ask why?

20131129042606802120 O bătaie de joc… o parodie geniala a filmului western de frontiera (The Wild Bunch & Vera Cruz…), o șarjă contextual ironica la adresa politicii de intervenție în America Centrala (inabil explicata de Ronald Reagan…).

w_Anachronism2După ce o da în bara în Mexic, colonelul Walker (Ed Harris) si câțiva mercenari scapă printr-o coincidenta divina de la moarte si se refugiază in SUA unde trebuie sa fie judecați pentru încălcarea neutralității” Mexicului. Spirit „renascentist” sau enciclopedic – fie medic, soldat, jurnalist sau avocat, prodigiosul Walker reușește cu un discurs schizoid si populist sa-i zăpăcească pe jurați si sa fie achitat.

No one will remember Walker. No one will remember men who lose…

img_current_1160_123Renumele il aduce in atentia faimosului magnat Vanderbilt (Peter Boyle) care-i propune sa fie „președintele” marioneta al unei republici bananiere – in cazul nostru Nicaragua sec.XIX. Aici sunt scene de un umor nebun – confruntarea celor doi si dialogul lui Walker cu iubita sa ( Marlee Matlin). Cu inima frântă de moartea iubitei (si mie ca spectator mi s-a părut al naibii de frustrant!) Walker se îmbarcă pe un vas pus la dispoziție de Vanderbilt  împreună cu o gașcă pestriță recrutată din drojdia societății și pleacă sa cucerească Nicaragua! ( nu înainte de a-si incendia vaporul… probabil într-un gest simbolic). Restul e istorie!

You were very good last night. Not great, but for a gringo good enough

Prins in mreje de focoasa Doña Yrena (Blanca Guerra) il pune pe încornoratul ei soț președinte și încearcă sa exporte „revoluția” in Guatemala si prin împrejurimi.

M8DWALK EC001Povestea se degradează rapid! Putina nebunie, paranoia si multa ironie dinamitează rapid logica si totul pare o halucinație in care anacronismele (cowboy lângă elicoptere Huey , mitraliere, Marlboro, Coca Cola si Newsweek!) iți sar ca un pumn în figura!

Verdict 10/10*  – Metafizic si suprarealist, neînțeles la vremea sa, e totuși original, o capodopera vizionara, un mod de a face filme iresponsabil (marile studiouri nu si-au mai riscat banii pentru năzbâtiile lui Alex Cox!). Singura comparație crazy … poate cu plictisitorul si pretențiosul Apocalypse Now +++Soundtrack eclectic :Ludwig van Beethoven & Joe Strummer!

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Adventure, ArtHouse, Bad Film, Biography, Cinema Obscura, Clasic, Comedy, Criterion, Cult, Drama, Exploitation, Fantasy, Guilty Pleasures, Masters Of Cinema, Parody, War, Western și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s