Automata – Gabe Ibáñez – 2014


Jacq Vaucan: I am going to die here. That’s all I know.
Blue Robot: Jacq, dying is a part of the human natural cycle. Your life is just a span in time.

uBrxBoLaUIWt2ZMSArWTUpzdy9LFunny! Deși pare a fi venit de nicăieri, Gabe Ibáñez regizează ca la carte un scenariu în care amestecă fără jenă legile roboticii enunțate de Isaac Asimov clasicele sci-fi dystopiene & post-apocalyptice Planet Of The Apes, Blade Runner, Metropolis, Wall-E, District 9, Escape From New York, Robocop, etc...

Antonio-Banderas-and-Robert-Forster-in-Automata-2014-Movie-ImagePe scurt: pământul e un desert radioactiv, oamenii nu prea mai au ce face, decât sa locuiască în orașe construite, fortificate, si deservite de robotii Automata Pilgrim. Problema este ca robotii funcționează normal doar dacă în kernelul lor există cele două protocoale de securitate nealterate (alea cu „să nu ucizi un om…”, sa nu faci rău altui robot, etc…). Screen-Shot-2014-08-21-at-9.42.52-AM-820x420Antonio Banderas este Vaucan – un agent de asigurări care lucrează pentru Corporația ROC – el descoperă ca robotii au un comportament aberant (socializează, se autorepară, evadează, ) si bănuiește că asta se întâmplă din cauza unei alterări neautorizate (hacking) făcută de un „clocksmith”. Mai avem și un „bad lieutenant” (Dylan McDermott ) – un polițist rasist și iute la manie, care-i împușcă pe robotii vagabonzi. img-7Corporația ROC știe adevărul și va trimite „băieții răi” sa rezolve problema (un omagiu nedisimulat pentru clasicul cyber-punk Screams of Blasphemy – 964 Pinocchio). Nu mai lipsea decât un robot prostituata (Cleo), construit de Dr. Dupre (Melanie Griffith – pe care nu am mai văzut-o într-un film de 25 de ani! ) care moare rapid împuscată de doi atacatori minori (?!.. de departe cea mai abrupta și absurda scenă). Facem cunoștință și cu „the boss”- robotul original, scăpat de sub control, trăind undeva la marginea ümanității (sic!), puțin Mad-Max, discuții despre umanitate si inevitabilul shoot-out de final!

sohoaVerdict 6/10* Sci-fi noir de frontieră, un dram de western, cu găuri mari în scenariu! Fara umor, ușor incoerent ( nu e un povestitor bun ca Steven Spielberg) si lipsit de necesara metafizica (Bunuel, Stanley Kubrick?!). Altminteri interesant, generos, ambițios, cu o grafică impecabilă, efecte superbe și o muzică potrivită cu atmosfera. Crappy Melanie Griffith, zeppeline cool, damn good Robert Forster… și Tim McInnerny – second hand villain! Ma tot întreb… când o sa scape Antonio Banderas de accentul sau ciudat.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Bad Film, Cyberpunk, Drama, Dystopia, European, Experimental, Exploitation, Fantasy, Mistery, Noir, Sci - fi, Thriller și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s