Best Movies Of 2014 – My Personal Film Festival!


 

“Don’t wake me for the end of the world unless it has very good special effects.”

2014 nu s-a terminat încă… dar nu cred ca mai am timp sa vad și restul de chestii ce m-ar interesa. Asa ca fidel obiceiului, mi-am făcut bilanțul de sfârșit de an. Ierarhia e întâmplătoare… în ordinea în care mi-am adus aminte. Criteriile sunt personale, iar alegerea filmelor nu are nici o legătură cu ierarhiile de box office, de modă (trend), cu ceea ce spun criticii sau fanii.

 1. BOYHOOD Richard Linklater lovește din nou! povestea maturizării unui copil, spusă șontâc,  șontâc, timp de 12 ani. Intim, foarte personal, cald, sincer, dramatic și amuzant totodată. Nu pot spune cuvântul capodopera… îmi e frica de acest cuvânt! Monologul de final al Patriciei Arquette (Mom…) e crâncen!

 1. SNOWPIERCER Sud-coreeanul Bong Joon-ho mi-a satisfăcut 100 % așteptările cu apocalipticul sci-fi The Host și m-a dărâmat cu misterioasele Memories of Murder și Mother! Dar dystopianul Snowpiercer, acel tren perpetuum mobile din ice-age in care lupta de clasă se duce cu securea (bestiale scenele de luptă!), in care John Hurt este opus lui Ed Harris, iar Jamie Bell & Chis Evans sunt liderii insurgenților ce lupta cu regimul Mason (personificată de Tilda Swinton!)

 1. The Grand Budapest Hotel – Welcome to Zubrowka! O fină opera de artă, în care strălucește gloriosul Ralph Fiennes, o revelația absolută – Tony Revolori și inevitabila Tilda Swinton, debordând fantezie, umor si meserie cu care Wes Anderson își surclasează contemporanii! De neuitat Harvey Keitel si scena evadării!

 1. THE RAID 2 Berandal – Arte martiale în Indonezia?! Da… și sunt cele mai bune 150 de minute neîntrerupte de lupta văzute vreodată (și știu ce spun…). plotul e neimportant – un polițist infiltrat in „underground” -ul crimei din Djakarta – esențiale sunt capitolele unde Iko Uwais ii face pe Bruce Lee sau Jet li sa para niște amatori : în lift, mașină, bordel, în depozite, pe străzi, acoperișuri… se desfășoară cele mai cumplite batalii. Adversarii sunt pe măsură (violenți, cinici și fără milă…) și e cel mai bun serviciu care i se putea face genului:  Gareth Evans cu a sa trilogie reinventează filmul de arte martiale!

5 . The GrandmasterTony Leung este Ip Man în cel mai atipic film al „auteur”-ului Wong Kar-wai.  In mod ironic – este cel mai mare succes comercial al lui Kar-wai în ciuda subiectului aparent uzat și prăfuit. Rezultatul este un mix filozofic de kung-fu și istorie, cu o coregrafie, scenografie și costume impecabile și imagine deosebită, caractere interesante și cu o reconfirmare: frumoasa Zhāng Zǐyí lovește din nou!

 1. Under the Skin: Jonathan Glazer – un sci-fi elegiac si  înghețat care nu încetează să-mi bântuiască amintirile. Scarlett Johansson este și implacabilă, ucigător de seducătoare, predator misterios  (adio Natasha Henstridge…). Scoția nu mai e în siguranță, moartea este poetică și alienii discreți în alegerile lor… de ce?! Nu am înțeles nici acum de ce… absurditatea este cu atât mai terifianta.

7. Why Don’t You Play in Hell?! Cel mai sălbatic, comic, neînțeles și disperat efort al lui Sion Sono! O capodoperă a genului yakuza, un film in film, cu adolescenți ratați, război intre clanuri, romanță, răzbunare și o epocală bătălie  de final care-i va rușina pe Quentin Tarantino si pe Alex Cox!

8. Borgman –  Alex van Warmerdam. „No good deed goes unpunished”  sau o clasică poveste despre bine și rău, păcat și diavol, vârcolaci, seducție, ironie, groaza și superstiție, dizolvate minimalist într-o piesă „home invasion” à la Michael Haneke.

 1. Locke – inimaginabilul se întâmplă. Doar Tom Hardy poate să joace asa ceva… el, telefonul, voci și un personaj invizibil care-l determină să ia cea mai radicală decizie a vieții. E tragic, inteligent, versatil și  nemaivăzut.

10. Blue Ruin – thrillerul low-cost. Dar e curat, sincer, zdrobitor de autentic și tensionat. Soundtrack impecabil, imagini trăznite, rezolvări originale!

11. The Double – Dostoievski meets Kafka! Probabil cel mai complex film al anului trecut. David Lynch, Alfred Hitchcock, David Cronenberg sau Roman Polanski nu ar fi putut sa-l facă. Jesse Eisenberg si Mia Wasikowska sunt impecabili. Richard Ayoade este regizorul de urmărit pe viitor.

12. The Lego MOVIE – un delir ilariant in 3D – am ras, am fredonat melodiile din film, am tremurat cu eroii. Este un vis… Avem la pachet Lord Of The Rings si Star Wars… bonus: Batman, Superman, Bad Cop/Good Cop vs Lord Business, etc…

13. Guardians of The Galaxy – o super comedie, super-aventură, ceva la „genul” neserios, abuz de simboluri și o necesară reîntoarcere în anii 80!

14. Edge Of Tomorrow – Live , die, repeat… cool! Lumea e in pragul extincției. Darul (sau blestemul?!) de a vedea viitorul, de a muri și de a da timpul înapoi, vine cu efecte secundare. Un fel de Starship Troopers da’ mai mișto sau The Groundhog Day cu alieni! Morala? – continuă să încerci… data viitoare va fi mai rău!

 1. Calvary – Crima și pedeapsă…  dar de ce ai ucide un preot pentru o crimă comisă de  altcineva?! O fabulă morală devastatoare în care nimeni nu este cine pretinde ca e. Brendan Gleeson se ridica la nivelul prestațiilor din The Guard si In Bruges. Film echivalent? Doubt cu Phillip Seymour Hoffman…

 1. A Most Wanted Man – RIP Philip Seymour Hoffman – in rolul unui öperative  obsedat de oprirea teroristilor, dar si chinuit de un eșec anterior. Funny accent Willem Dafoe in rolul unui bancher și regia „stilish”a lui Anton Corbijn. 

 1. Filth – James McAvoy este The Bad Lieutenant! Povestea psihopatului Bruce Robertson – de la extaz la prăbușire! Abuziv, violent și imoral, Bruce trebuie sa plătească un cost prea mare pentru greșelile trecutului.  Drumul spre autodistrugere e pavat cu minciuni, autoindulgență și regrete!

 1. Enemy – Jake Gyllenhaal face din nou pereche cu  Denis Villeneuve într-un thriller psihologic tensionat, inteligent și cu un final suprarealist pe care „nu-l vezi venind”, dar te lovește în plin!

Am sa închei cu un „wishlist” – The Imitation Game, John WickGone Girl, Whiplash, Nightcrawler, Jodorowsky’s Dune, Birdman, Interstellar

Dezamăgiri (nu neapărat, ci doar filme supraevaluate… sau pe care nu le-am inteles eu) : Dawn Of The Planet Of The Apes, X-Men: Days of Future Past, Frank, Captain America, Lucy, etc…

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Adventure, Animation, cartoons & anime, ArtHouse, Asian, Bad Film, Biography, Black & White, Childhood memories, Cinema Obscura, Comedy, Comics, Crime, Criterion, Cult, Cyberpunk, Drama, Dystopia, European, Experimental, Exploitation, Fantasy, Grindhouse, Guilty Pleasures, Horror, indie, low budget, Martial Arts, Masters Of Cinema, Mistery, Musical, Noir, Parody, PIXAR, Pulp, Revenge, Romance, Sci - fi, Sick & Twisted, Steampunk, Thriller, War, Yakuza și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Best Movies Of 2014 – My Personal Film Festival!

 1. Pingback: David Fincher’s Gone Girl – 2014 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s