David Mamet’s House of Games – 1987Don’t trust nobody. Human nature is a sucker bet.  You can’t bluff someone who’s not paying attention.

8ce43148Perfect… impecabil, genial… Superlativele pălesc în fata unuia dintre cele mai sub-apreciate filme din deceniul 9. O poveste care ar fi putut aparține lui Hitchcock, Bergman sau Woody Allen, dar nu e decât debutul în film al lui David Mamet.
Margaret (Lindsay Crouse diafană, dar crispată și ireală precum un robot) e un psihiatru de succes, autor apreciat  pe a cărei situație materiala scrie „aranjat”. Probleme?! Cazurile complicate ii crează ceva fisuri în solidul ei eșafodaj logic și etic. Sau nu… pot spune ca  interesul profesional, curiozitatea sau pur și simplu hazardul o vor face pe Margaret să se afunde într-un hățiș al situațiilor fără ieșire, un coșmar seducător populat de secrete periculoase, situații la limita și accidente fascinante. Nu voi insista pe acțiune: pot spune ca e de același calibru cu The Grifters (Stephen Frears), The Usual Suspects (Bryan Singer), The Game (David Fincher) sau mai recentul American Hustle. House_of_Games_Current_largeO lume a iluziilor, a adevărurilor „subiectiv/relative”, o atracție fatală intre un escroc sentimental (Joe Mantegna cu un joc dărâmător!) cinic de sincer și o femeie încorsetată de importanța propriei persoane,  fascinată totodată de senzațiile tari ale vieții reale. Am zis reale?! adevărul e dintotdeauna prima victimă, inexplicabilul se dovedește a fi doar un bun motiv pentru a construi o poveste trăsnită, cu twisturi neverosimile si manipulări stupefiante. Narațiune lentă, dialogurile  elegante dar tăioase și directe, scenariul asamblat fără fisuri, cu un vizual  stilish și un soundtrack jazzy fac din House of Games un must see al genului neo noir.
House of Games
Verdict 10/10* Un cast perfect : Mike Nussbaum,  J. T. Walsh,  Ricky Jay,  William H. Macy ii secondează pe cei doi amorezi ( Lindsay Crouse & Joe Mantegna ). Un final ciudat, o răzbunare fără sens și o Margaret  scăpată de sub control – Beg for your life, or I’m going to kill you!
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Adventure, ArtHouse, Cinema Obscura, Crime, Criterion, Cult, Drama, Guilty Pleasures, Masters Of Cinema, Mistery, Noir, Revenge, Romance, Thriller și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s