Guillermo del Toro’s The Devil’s Backbone – 2001


What is a ghost? A tragedy condemned to repeat itself time and again? An instant of pain, perhaps. Something dead which still seems to be alive. An emotion suspended in time. Like a blurred photograph. Like an insect trapped in amber. A ghost is me.

comics-the-devils-backbone-posterRăzboiul civil spaniol e o rană deschisă încă – și un subiect preferat pentru Guillermo del Toro (va reveni la el în 2006 cu Pan’s Labyrinth). Departe de stupidă confruntare dintre milițiile republicane (comuniști) și falangele naționaliștilor susținuți de naziști se petrece drama copiilor ramași orfani în urma războiului. Într-un loc izolat și uitat de lume un orfelinat în care secretele sunt bine ascunse. În mijlocul curții tronează o uriașă bomba neexplodată – o hoașcă despre care copii cred ca e populată de un spirit răzbunător. Sosirea în orfelinat a lui Carlos – un puști orfan de 10 ani este momentul în care secretele școlii încep sa fie desfăcute. Sincer și neinhibat,  Carlos tine la tăvăleală, devine un fel de lider spiritual al găștii și  singurul care reușește sa ia legătura cu fantoma unui orfan dispărut fără urme – din care rămăsese doar un spectru căruia restul copiilor ii spuneau „the one who sighs”.The-Devils-Backbone1
O poveste încâlcită de loialitate (orfelinatul era folosit ca ascunzătoare pentru aurul republicanilor…) cu un cvartet amoros tragic dintre argatul macho Jacinto (Eduardo Noriega), idealista directoare cu un picior de lemn Carmen (Marisa Paredes), naiva Conchita (Irene Visedo) și ridicolul Dr. Casares (Federico Luppi – actorul preferat de Del Toro pentru Cronos & Pan’s Labyrinth – o tempora! pe când autorul nu era prins în mrejele blockbusterelor…).
Screen-Shot-2013-03-10-at-11.47.57-PMSituat stilistic undeva intre o dramă istorică, film cu fantome, crime-noir și horror gotic, filmul are caractere perfect construite, transmite cu exactitate și eleganță mesajul, fără a cădea în ridicol, patetism sau în bombastic. Povestea văzută prin ochii lui Carlos e pe de o parte terifiantă,  dar fascinează – magia se îmbină cu realitatea, senzualitatea este distrusă de câteva cadre extrem de violente și regizorul nu trebuie sa folosească nici un fel de dirty-trick pentru a deturna atenția către ceea ce are fantoma de spus… pentru ca nu ar avea nici un rost dacă nu ar avea ceva de revendicat.
devilsbackboneVerdict 9/10* Nu caut asemănări cu alte povesti – nu am sa le găsesc ușor… oricum filmul Guilermo Del Toro joacă în liga mare alături de Shining, The Others sau The 6th Sense. Nu e o simplă poveste cu fantome… sau vreo dramoletă social/dickensiană à la Great Expectations (cu toate că și acum ma trec fiorii aducându-mi aminte de ecranizarea lui David Lean din 1946!) – e probabil transpunerea insuportabilei poveri pe care cei vii trebuie sa o îndure pentru a-i înțelege pe cei morți și pierduți intre lumi… sau intre dormitor și subsol, suflete agățate cu disperare de simboluri, ochi goi, mâini întinse, traume negrăite și un avertisment: Many of you will die!
Acest articol a fost publicat în ArtHouse, Cinema Obscura, Clasic, Crime, Criterion, Cult, Drama, European, Fantasy, Guilty Pleasures, Horror, low budget, Masters Of Cinema, Mistery, Revenge, Romance, Sick & Twisted, Thriller, War și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s