Dawn of the Planet of the Apes – Matt Reeves – 2014


I always think… ape better than human. I see now… how much like them we are (…) War has… already begun. Ape started war. And human… Human will not forgive. You must go… before fighting begins. I am sorry… my friend.

Dawn-of-the-Planet-of-the-Apes-2014-Movie-PosterPăcat – dar trebuie sa fiu sincer și să-mi declar dezamăgirea în fata ultimului episod al francizei P.O.T.A. Povestea? câh… din nou un virus care omoară 99% din populația „homo sapiens”, regie ternă – mă așteptam la mai putin conformism din partea lui Matt Reeves (o fi același care a executat senzaționalul Cloverfield?!), efecte speciale bunicele, personaje de o platitudine odioasă – dar noroc cu acerbul conflict intre cele doua maimuțe  Caesar (Andy Serkis ) si Koba (Toby Kebbell ) – o întruchipare a duetului Trotsky – Stalin si o adâncime redusa a câmpului emoțional – în parte sabotat de personaje parazit și subploturi inutile.file_123536_0_apestogetherstrongE clar ca un sci-fi de calitate nu poate exista doar pe baza efectelor speciale sau bla-bla-urilor tehnologice – avem maimuțele pe de o parte, ceva rasism, parabole socialiste, dar oamenii nu exista – la propriu. Cum să creezi antagonism, când „popoarele” nu doresc decât pace și concordie?! Premisa povestii e cam  „sucks” de la bun început – CNN aduce vestea, noi am creat virusul, dar am supraviețuit, avem nevoie de energie, dar maimuțoii cei urâți sunt stăpâni pe hidrocentrală…, cei cu intenții bune (și experiență de viată), sunt transformați în personaje simpatice dar cam tragice, trădătorii sunt OK, ura, corupția și setea de putere sunt extrase parcă dintr-o tragedie shakesperiană și totul se termină traumatizant pentru spectatorul acestui prequel la sequel.

dawn-planet-apes-apes-horsesL-am văzut pe Gary Oldman suferind într-un nou rol non-villain – după rolul de good doctor din Robocop-ul lui Padilha si am simțit lipsa unor personaje secundare mai excentrice dar care sa dinamizeze sau sa aducă puțin umor previzibilului și obositor de lung Dawn of the P.O.T.A.!

dawn-of-the-planet-of-the-apes-9Verdict 7/10* – La fel ca la primul film al seriei, mă așteptam la o replică a scenei de referință cu atacul  Golden Gate dar nici măcar atât… infatuat și amețit de bugetul uriaș, Matt Reeves a crezut ca filmează Lord Of The Rings și a ignorat cu siguranța episodul prieteniei dintre omul de știința (James Franco) și Caesar (Andy Serkis) transformând seria a II-a într-o glumă darwiniană. Sincer… îmi e dor de Charlton Heston și al sau urlet: „Get your hands off of me, you damn dirty ape!”

…..

Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Drama, Dystopia, Fantasy, Sci - fi, War și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s