Don Siegel’s Riot in Cell Block 11 – Criterion 1954


„I don’t know what that politician will do here, these men sure can’t vote.”

riot-in-cell-block-11.23780

Un film „cauză” – începe cu un jurnal de știri în care se anunță o epidemie de revolte în tot sistemul penitenciar din U.S.A. Închisori supraaglomerate, personal prost plătit și necalificat, criminali periculoși, puși alături de găinari mărunți, psihopați lângă  „gulere albe” conduc la o criza care va pune în discuție metodele și mijloacele prin care condamnații își ispășesc pedepsele. 91Q13FwkyAL._SL1500_Defetiștii spun: This place is bad enough, don’t you make it worse… Revolta odată pornită,  consecințele sunt greu de evaluat – pe de o parte „statul”, politicienii și funcționarii refuza orice compromis, dar asta e valabil pană când un criminal nebun conducând o facțiune rebelă pune la cale uciderea gardienilor ostatici.

I had to hit that boy to show these gonzos who’s boss. On the street, they think we’re wild animals, tonight you proved it.

25HOBERMAN-videoSixteenByNine1050Verdict 8/10* Don Siegel regizează fără patima un thriller „macho” – scenele violente nu lipsesc, dar sunt abil mascate – fără a afecta cumva duritatea ce trebuie să o transmită mediul din Folsom sau San Quentin. Actorii (intre cu greu găsești câțiva profesioniști) fac o treaba excelentă: personajele ‘Crazy Mike’ Carnie (Leo Gordon), Dunn (Neville Brand), The Colonel (Robert Osterloh) si directorul Reynolds (Emile Meyer) . Revolta e construită și devoalată „step-by-step”, de la complot, la desfășurare, pană la finalul decepției totale. Morala? nu a venit încă timpul pentru schimbări – cineva trebuie să plătească.rVNTxiBfHa9NWcPq6LCuzN7GNJD

Acest articol a fost publicat în Action, Black & White, Cinema Obscura, Clasic, Crime, Criterion, Documentary, Drama, Exploitation, low budget, Masters Of Cinema, Neo-Realist, Noir, Prison, Revenge, Thriller și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s