Allen Baron’ Blast of Silence – 1961 Criterion


 “You were born with hate, and anger built it. Took a slap on the backside to blast out the scream. And then you knew you were alive.”
blast of silence - cinema quad movie poster (1).jpgÎnainte de Sin City a fost Blast of Silence. Povestea unui hitman din Cleveland care trebuie să dea o lovitura în New York, pe numele sau Frankie Bono (jucat chiar de regizorul Allen Baron). Frankie e meticulos, răbdător și planul său merge perfect – sau cel puțin asa pare… Ținta sa e greu de ucis, dar nu imposibil… cu puțină organizare și ingeniozitate se pot găsi slăbiciuni în sistemul defensiv al mafiotului „condamnat”.
61QRK3ddJxL._SL1024_Supraveghere, mașini schimbate, pregătirea armei, rutină și observație. Progresia acțiunii e narată cu un procedeu neortodox – un „voice-over” nemaiauzit pană atunci. Curat, previzibil, schematic, filmul aduce pe rând toate temele unui noir standard: asasinul plătit, mafia, femeia virtuoasă, cluburi de noapte cu jazz, băutură, combinații cu traficanți dubioși, umbrele trecutului, remușcări și un „double cross” ca la carte în final. Povestea de Crăciun vine cu o notă existențialistă   are un final teribil – dar nu pot spune mai mult.
 current_1044_167_large
Verdict – 9/10*  Filmat în alb negru, minimalist cu vagi tuse expresioniste, pseudo-documentarist, îmbunat de nostalgia clasicelor „noir” din anii 40 si deschizător de drumuri pentru regizori ca  John Cassavetes, Martin Scorsese sau Brian De Palma. Desi uitat si neglijat, personajul Frank va consacra modelul psihopatului rece, simpatic, nihilist dar în cele din urma demn de compătimire, ca anti-eroii din filme viitoare ca A Colt Is My Passport, The Killer, Le Samouraï sau Le Doulos.
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, ArtHouse, Black & White, Cinema Obscura, Clasic, Criterion, Cult, Exploitation, Forgotten '60s Movies, Guilty Pleasures, Jazz, low budget, Masters Of Cinema, Mistery, Noir, Thriller și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s