Foxcatcher – Bennett Miller, 2014


Ornithologist, Philatelist, Philanthropist, Wrestler, Killer!

14Un subiect de „nișă” – pe cine naiba mai interesează o istorie de acum 25-30 de ani, în care niște luptători (de cei adevărați… nu fakeri de aia de la wrestling…) se antrenează pentru a ajunge la jocurile olimpice. Nefiind un sport prea popular, nici sponsorii nu dau buzna… asta până când frații Mark si Dave Schultz (Channing Tatum si Mark Ruffalo) primesc o ofertă de nerefuzat de la  miliardarul John du Pont (Steve Carell). FOXCATCHERAparent fără nici un angajament, constrângere sau obligație, Mark acceptă oferta financiară și facilitățile de antrenament puse la dispoziție de excentricul Du Pont. E doar o chestiune de timp (si de rezultate…) pană când va reuși sa-l aducă alături de el și pe fratele sau, altminteri familist convins și cu o situație socială mai bună. Dar povestea e puțin mai complicată… se pare ca „filantropul” de la Foxcather are probleme mari la integritate – în spatele discursului și a imaginii afișate sunt câteva schelete în dulap… o relație cel puțin ciudată cu mama sa (Vanessa Redgrave), dependență de cocaină și o ambiguă identitate sexuală (pe care prefer să o las asa… pentru ca nici regizorul nu face decât vagi aluzii). Amestecul ciudat de patriotism, nebunie reprimată, perversiune, izolare, autoritate, gelozie și narcisism duce la efecte secundare greu de evaluat. fox1Obsesia controlului, mania grandorii și puseele maniacal/autoritare conduc inevitabil la destrămarea „visului american” și distrugerea a ceea ce mai era pozitiv în spiritul fermei Foxcatcher. Bani, imagine, putere, corupție, vorbe mari și multă depresie care dizolvă pur și simplu ființa…

FOXCATCHERVerdict 9/10* Trio-ul Carell, Tatum si Ruffalo joacă extraordinar – uitasem că sunt actori… cel puțin Carell era de nerecunoscut de la rolul din Little Miss Sunshine, Tatum juca în gluma aia proastă de 21,22 Jump Street, iar pe Ruffalo nu-l mai văzusem într-n rol decent de la Shutter Island! Sienna Miller mai bifează un rol de nevastă al cărui soț este împușcat, la fel ca în American Sniper… Repet – filmul nu e ușor de digerat – e multă nebunie, tristețe și devastare într-o poveste reală despre oameni, cai, pasări, lupte și nebunie, totul filmat și montat cu o cinică răceală și distanță fata de faptele reale ce au stat la baza filmului. Sinucidere artistică, fundătură, nebunie… au fost primele impresii după vizionare, și personal nu cred ca e genul de film pe care-l voi revedea – spre deosebire de precedentele Capote (2005), Moneyball (2011) regizate tot de Bennett Miller.

Acest articol a fost publicat în ArtHouse, Biography, Drama, Masters Of Cinema, Noir, Sick & Twisted și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s