The Book of Life – 2014 – Jorge R. Gutierrez


-Hey, Chakal! Why don’t you pick on someone your own size?

– ‘Cause no one’s that big, man…

the-book-of-life-poster1Produs și „recomandat” de Guillermo del Toro, The Book Of Life e un desen animat departe de tiparele Disney, Dreamworks, Aardman ori Ghibli (ca să le numesc pe câteva…), o parabolă sinistră ce îmbină exoticul hero-fantasy gen Zorro cu goticul macabru al lui Tim Burton (The Nightmare Before Christmas, Corpse Bride, Frankenweenie, 9) și cu legendele de frontieră ale lui Sergio Leone sau Robert Rodriguez.  Dar unicitatea este data de stilul vizual extravagant, de personaje (un fel de păpuși de lemn…), de incursiunea insolită în lumea „morților” și de fina ironie care minează clișeele pop-cult. Altminteri povestea e una previzibilă, dar miraculoasă, comică, tragică și uneori înfiorătoare (majoritatea personajelor sunt moarte… și sunt subiectul unei malefice tranzacții intre doua zeități ale morții care domnesc peste Land of the Forgotten si Land of the Remembered). bookoflife-muertaxibalbaAmuzant este că eroina ( María Posada – Zoe Saldana ) e un fel de eco-teroristă vegană, pretendențul la amor („El Mariachi” Manolo Sánchez – Diego Luna ) este un cuminte-pacifist descendent al unei vechi linii de matadori, iar rivalul sau este soldatul – decorat („local hero” – Joaquín Mondragon – Channing Tatum) preferat de bătrânul El General „Posada” care trebuie sa-și apere orașul de asaltul teribilului bandit Chakal!

book of life Verdict 8/10* Voice-castingul este memorabil (Ron Perlman, Kate del Castillo Diego Luna, Channing Tatum, Zoe Saldana, Danny Trejo, Christina Applegate, Ice Cube, Héctor Elizondo) iar soundtrackul o colecție de hituri cheesie cantate de Placido Domingo (Cielito Lindo),Diego Luna (Radiohead’s „Creep” sau „Can’t Help Falling in Love with You” ), Biz Markie & Cheech Marin – „You Got What I Need,” sau Rod Stewart – „Do Ya Think I’m Sexy” , adaptate de Gustavo Santaolalla, (Babel, Brokeback Mountain, The Motorcycle Diaries). Umorul e distribuit inegal, de la umor sec si negru pana la gaguri inepte, marketat bizar pe un soi de spectator care nu prea există (poți sa convingi un copil ca moartea nu e decât un ritual de trecere… și că mexicanii sunt un fel de iresponsabili veseli pentru care viața e doar o petrecere veselă și colorată care nu se mai termină niciodată!

Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Experimental, Exploitation, Fantasy, Guilty Pleasures, Horror, Romance, Thriller, Western și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s